'VS riskeren hyperinflatie'

De VS riskeren een situatie van hyperinflatie en er zijn tekenen dat de grootste economie ter wereld een bananenrepubliek wordt. Hiervoor waarschuwt Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, in een interview met financieel zender CNBC.

Faber: "In de VS hebben we een totaal nieuwe economische school en het heet de Zimbabwe-school. Het is uitgevonden door een van de grootste leiders van deze wereld, Robert Mugabe, die zijn land economisch totaal vernietigde. En dat is het monetaire beleid waar de VS op het moment naar streven. De huidige oplossing van de Amerikaanse centrale bank wanneer er iets mis gaat is het printen van geld. En als dat niets oplost printen ze meer geld. En als het dan nog slechter gaat printen ze nóg meer geld."

Op de vraag of Amerika 200 procent inflatie riskeert, antwoordde Faber: "Nog niet. Maar ik denk dat er een punt komt dat het de waarheid wordt. Als ik kijk naar de Amerikaanse schulden, zijn er twee oplossingen. Of de VS vallen door hun eigen schuldenberg om, of de schuld moet bestreden worden met inflatie."

Faber acht de kans dat Amerika een bananenrepubliek wordt aanwezig, met name door het sterk ingrijpen van de overheid in de economie. Faber: "Om deze redenen zouden Amerikaanse schuldpapieren afgewaardeerd moeten worden naar de status van rommelobligaties."

Het betreffende interview.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.