Hou je rekening met de klimaatgevolgen als je een vakantie boekt?

Een paar maanden naar Thailand of op safari in Zuid-Afrika: we reizen meer en verder dan ooit. Volgens een onderzoek in opdracht van Milieu Centraal en Natuur en Milieu onderschat 40% van de reizigers de klimaateffecten van deze lange vliegreizen. Hou jij rekening met de klimaatgevolgen als je een vakantie boekt?

Verre vakantie (@Holiak on Freepik)
Verre vakantie (@Holiak on Freepik)

Verre vliegvakanties brengen aanzienlijke schade aan het milieu. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.
Hieruit blijkt dat tachtig procent van de emissies voortkomen uit de langste vluchten, die verder dan 4000 kilometer gaan. "We merken dat mensen zich niet bewust zijn van deze impact en daardoor makkelijker naar de andere kant van de wereld vliegen," stelt luchtvaart-expert Bert van Mourik.

Toch wil hij mensen geen "vliegschaamte" aanpraten. Volgens de luchtvaartdeskundige hoeven mensen zich helemaal niet schuldig te voelen. "Het draait om bewustwording. Zo kun je jezelf afvragen of een vakantie zo'n lange reis waard is. Maak bijvoorbeeld niet elk jaar de keuze voor een verre vakantie naar Tanzania of Australië, maar eens in de vijf jaar. In de andere jaren kun je dichterbij op vakantie gaan."

Frank Radstake, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), is ook van mening dat er iets moet veranderen om de hoge uitstoot te verlagen. Hoewel hij tegen het ontmoedigen van reizen is, vindt hij dat er meer bewustzijn moet komen. "Verre vliegvakanties zijn zeker nog mogelijk, maar wees je bewust van de gevolgen", zegt Radstake. "Overweeg om een vakantie langer te maken, zodat je minder vaak hoeft te reizen en zo de impact van je totale aantal reizen vermindert."

1303 stemmen , laatste: 17-12-2024, 16:26