Alles wat je moet weten over de nieuwe PlayStation 5 Pro

Afgelopen september introduceerde Sony haar nieuwe PlayStation 5 Pro, de opvolger van de PlayStation 5 Slim. Wat maakt de PS5 Pro de aankoop waard? Op welke punten verschilt de game console van zijn populaire voorganger? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over het nieuwe paradepaardje van Sony. Je kunt het apparaat vanaf 7 november bestellen. Het plaatsen van een pre-order is bij verschillende aanbieders al mogelijk. 

Om straks online te kunnen spelen op je PS5 Pro is het slim om alvast een cadeaukaart voor PS Plus bij Startselect te bestellen. Met het saldo dat je hiermee toevoegt aan je account kun je na het aansluiten van je nieuwe console een PS Plus-abonnement afsluiten. 

Verschillen tussen de PS5 Pro en zijn voorganger 
Op verschillende punten is de PS5 Pro flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo biedt de PS5 Pro meer opslagruimte (2 TB), profiteer je van een vloeiendere gameplay en voorziet deze je van nog betere graphics. Deze verbeteringen hangen sterk samen met de snellere SSD-schijf waarvan de PS5 Pro voorzien is, de geavanceerde raytracing en de ondersteuning die het apparaat biedt voor een 8K beeldkwaliteit. Houd er hierbij rekening mee dat logischerwijs ook je televisie of computerscherm deze beeldkwaliteit moet ondersteunen. 

Een ander belangrijk verschil tussen de PS5 Slim en de PS5 Pro is het ontbreken van de schijflade. De PS5 Slim werd nog aangeboden als zowel een Digital Edition, als een Disc Edition. Zeker voor spelers met een groot aantal fysieke PS4 games kan de aankoop van een Disc Edition interessant zijn. Veel van deze spellen zijn ook op de PS5 Slim te spelen. De nieuwe PS5 Pro wordt (vooralsnog) uitsluitend aangeboden als Digital Edition. Een alternatief is overigens de combinatie van de PS5 Pro met een losse Disc Drive. Het aansluiten van zo’n Disc Drive is heel eenvoudig. Op het internet zijn er tal van stappenplannen en instructievideo’s voor te vinden. 

Voordelen van de verbeterde raytracing 
Dankzij de verbeterde raytracing van de PS5 Pro lijken spellen nu nog realistischer. De techniek maakt dat schaduwen verfijnder en daarmee realistischer overkomen, evenals dat de lichtinval in verschillende games naar een hoger niveau wordt getild met deze technologie. Zeker voor spelers van spellen met grote, realistische werelden biedt dit een belangrijk voordeel. Het geeft je tijdens het gamen nog meer het gevoel dat je zelf in zo’n wereld rondloopt.