Koninkrijk Nepal wordt republiek
Vanaf vandaag zal Nepal niet meer als Koninkrijk bestaan, maar verder gaan als republiek. De verwachting is dat de nieuwe volksvertegenwoordigers vandaag de monarchie afschaffen tijdens hun eerste vergadering. Gisteren is de nieuwe grondwetgevende vergadering geïnstalleerd.
Het is nu nog onduidelijk hoe de staatsrechtelijke positie van Nepal er in de toekomst zal uitzien. De drie grootste politieke partijen van het land, zijn gisteren al overeengekomen dat de koning wordt vervangen door een president. Welke functie die precies gaat bekleden is ook nog niet duidelijk. De uitvoerende macht blijkt waarschijnlijk in handen van de premier.
Over de toekomst van het kabinet is ook nog niets zeker. De drie grootste partijen zijn de maoïsten, het Nepalees Congres en de Communistische Partij. De maoïsten zijn in de meerderheid, maar zij hebben nog geen kabinet kunnen vormen.
Koning Gyanendra blijft ondertussen in het paleis wonen. Hij weigert te verhuizen naar zijn woning, waar hij woonde voordat hij koning werd. De minister van Vrede heeft er geen goed woord voor over en dreigt hem te dwingen het paleis te verlaten. Sinds 2006 raakt Gyanendra langzaam al zijn taken kwijt. Eerst moest hij het opperbevel over het leger al afstaan en vervolgens zij hem steeds meer taken afgenomen.
De afgelopen dagen zijn er tal van ongeregeldheden gemeld. In de hoofdstad Kathmandu is een politiemacht van tienduizend agenten op de been om geweld te voorkomen. Afgelopen maanden werden er drie kleine bommen gevonden, die makkelijk onschadelijk werden gemaakt. Een andere bom ontflofte en verwondde één persoon. Protesten bij het congres en het paleis zijn uit voorzorg verboden.