Miljoen Palestijnen gevlucht naar het zuiden van Gaza, Egypte nog op slot
Volgens VN-noodcoördinator Martin Griffiths zijn ongeveer een miljoen mensen de noordelijke Gazastrook naar het zuiden ontvlucht, vooruitlopend op het verwachte Israëlische grondoffensief. Griffiths zei dat zijn belangrijkste zorg het brengen van hulpgoederen naar de Palestijnse kuststrook was. Het is belangrijk om mensen te helpen die nog op de vlucht zijn of al in het zuiden zijn aangekomen. “Ze kunnen Gaza niet uit”, zei de VN-diplomaat over het gebied dat Israël afsloot na de terroristische aanval van het islamistische Hamas.
Griffiths rapporteerde ook over ‘uurlijkse’ onderhandelingen met Israël. “Mijn belangrijkste boodschap: de tijd dringt”, zei hij, met het oog op de steeds slechtere bevoorradingssituatie in de Gazastrook.
Veel Palestijnen en buitenlanders meldden zich maandag bij de grensovergang bij Rafah in de hoop Egypte binnen te mogen komen. Er is opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren om een veilige doorgang mogelijk te maken voor hulp en voor degenen die Gaza willen verlaten.
Volgens de Egyptische hulporganisatie Rode Halve Maan is er ongeveer 2.000 ton hulpgoederen beschikbaar nabij de enige grensovergang vanuit de Gazastrook. Het hoofd van de hulporganisatie in Noord-Sinaï, Chaled Sajid, vertelde het persbureau dpa. Verschillende niet-gouvernementele organisaties uit Egypte en andere landen boden hulp en stuurden deze naar Al-Arish, ongeveer 50 kilometer van de grensovergang bij Rafah. Het gaat onder meer om 40.000 dekens, ongeveer 300.000 dozen medicijnen en kleding.
Egyptische veiligheidsbronnen zeiden eerder dat de grensovergang bij Rafah voor het vertrek van buitenlanders en de import van humanitaire hulp vandaag zou moeten worden geopend. Deze was echter 's ochtends gesloten. Er werd gezegd dat de vrachtwagens klaar stonden om te vertrekken in Al-Arish.
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, zei maandag dat de Israëlische regering nog geen standpunt heeft ingenomen dat de opening van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook mogelijk maakt, en zei dat Egypte ernaar had gestreefd de grensovergang open te houden.
Ondanks aanhoudende oproepen om de grensovergang te openen, maken sommige Arabische leiders zich zorgen over een massale ontheemding van Palestijnen, vergelijkbaar met de verdrijving die in 1948 plaatsvond.