Rugbyers Fiji eindelijk weer naar kwartfinales WK, Argentijnen ook bij laatste acht

Voor de rugbyliefhebber keren we nog even terug naar de zondag, want in Frankrijk werd de poulefase afgerond van het wereldkampioenschap rugby. Twee van de acht plaatsen waren nog beschikbaar voor de kwartfinales, die komend weekeinde gespeeld worden.

Japan - Argentinië (groep D)
Met hier en daar nog wat andere mogelijke scenario's was het belangrijkste scenario simpel: de winnaar zou zich plaatsen voor de kwartfinales en dat leverde een razendspannende wedstrijd op. Santiago Chocobares opende de score al snel na een snelle Argentijnse uitbraak, maar Amato Fakatava sloeg een kwartier later terug voor Japan. Dat herhaalde zich nog eens door tries van Mateo Carreras voor Argentinië en Naoto Saito voor Japan, hoewel de Argentijnse conversie mislukte.

Vroeg in de tweede helft stond Carreras totaal vrij om zijn tweede try te maken, terwijl Japan via een penalty van Rikiya Matsuda, een drop goal van Lomano Lemeki en een try van Jone Naikabula in de wedstrijd bleef. Toch maakte Argentinië het af: Emiliano Boffelli drukte een try, Carreras pakte zijn derde en de Argentijnen wonnen met 39-27 voor een plek in de kwartfinales.

Tonga - Roemenië (groep B)
Een wedstrijd die alleen nog om de eer ging, waarin Tonga via tries van Solomone Kata, George Moala en Afusipa Taumoepeau de leiding nam. Roemenië knokte zich terug met tries van Cristi Boboc en Florin Surugiu, maar het was niet genoeg. Sione Vailanu, Pita Ahki, nog eens Kata en Kyren Taumoefolau scoorden tries voor de Polynesiërs - Roemenië deed alleen met Marius Simionescu wat terug - en zo sloot Tonga het WK af met een 45-24 overwinning, hun grootste score ooit in een WK-wedstrijd. Voor Roemenië was er ook een record: 287 punten en 43 tries tegen, hogere aantallen dan wat Namibië in 2011 om de oren kreeg.

Fiji - Portugal (groep C)
Een wedstrijd waar twee landen naar keken voor een plek in de kwartfinales en Portugal was er níet één van: Fiji zou de kwartfinales bereiken bij winst, een gelijkspel, een nederlaag met maximaal zeven punten verschil of minstens vier tries - de laatste twee leveren een bonuspunt op. Als dat allemaal niet zou lukken zou Australië zich toch nog plaatsen, in plaats van voor het eerst ooit uitgeschakeld worden in de groepsfase.

Beide landen openden met een penalty in de eerste helft, gescoord door Frank Lomani (Fiji) en Samuel Marques (Portugal). Vroeg in de tweede helft kwam Portugal echt op gang met een try van Raffaele Storti, hoewel sloper Levani Botia al snel terugsloeg voor Fiji. Met een machtige strijd bij de try-lijn kwam Portugal dankzij Francisco Fernandes weer op voorsprong, Mesake Doge scoorde een kwartier later een minstens net zo zwaarbevochten try voor Fiji.

Twee minuten voor tijd bracht Rodrigo Marta Portugal met een fraaie try - en de conversie van Marques - op een 24-23 voorsprong, waardoor het voor Fiji even spannend werd - het was genoeg, maar nog een try konden ze zich niet veroorloven. Gelukkig voor Fiji was Portugal dolgelukkig met hun eerste zege ooit op een WK en zodra de klok op 80:00 sprong trapten ze de bal het veld uit: einde wedstrijd, 24-23 voor Portugal dat feest kon vieren, terwijl Fiji zich voor het eerst sinds 2007 weer plaatste voor de kwartfinales en dus ook gewoon blij mocht zijn.