Rusland: DNA-onderzoek bevestigt dood Wagner-bazen Prigozhin en Utkin

Vier dagen na een vliegtuigongeluk nabij Moskou hebben de Russische autoriteiten officieel de dood bevestigd van het hoofd van de Wagner-baas Prigozhin en Wagner-oprichter Utkin. Nadat alle tien de slachtoffers van een vliegtuigongeluk waren geïdentificeerd, was het duidelijk dat Prigozhin en Utkin onder hen waren, aldus de onderzoekscommissie. Dat bleek uit DNA-onderzoek. 

President Poetin had eerder indirect de dood van Prigozhin bevestigd en zijn medeleven betuigd aan zijn familie. Het vliegtuig waar de Wagner-baas vermoedelijk inzat crashte afgelopen woensdag kort na het opstijgen om nog niet opgehelderde redenen. De Wall Street Journal schreef, onder verwijzing naar Amerikaanse veiligheidskringen, dat voorlopige bevindingen erop wezen dat een bom aan boord van het vliegtuig is ontploft. Volgens de passagierslijst waren Prigozhin en Wagner-commandant Utkin aan boord.

Straf voor opstand?
Twee maanden geleden kwam Prigozhin kortstondig in opstand tegen de Russische leiding. Met een aantal Wagner-huurlingen trok hij richting Moskou en schoot onderweg enkele Russische legerhelikopters neer. Poetin beschuldigde Prigozhin van verraad en kondigde straffen aan. De mars naar Moskou eindigde door bemiddeling van de Wit-Russische president Loekasjenko. Dienovereenkomstig stemde Prigozhin ermee in om in ballingschap te gaan naar Wit-Rusland. In ruil daarvoor zouden er geen aanklachten ingediend tegen de huurlingenleider in Rusland.

Na de vliegtuigcrash ontkende het Kremlin elke betrokkenheid. De Amerikaanse president Biden zei daarentegen dat er in Rusland niet veel gebeurt zonder dat president Poetin erachter staat.