F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde op het circuit van Montreal van start tot finish. Fernando Alonso eindigde op plek twee, voor Lewis Hamilton. Nyck de Vries kende tijdens de race een aanvaring met Kevin Magnussen en eindigde op plek achttien.

Verstappen startte vanaf poleposition en was goed vertrokken. De Nederland behield de eerste positie, voor de goed gestarte Hamilton en Alonso. Verder naar achteren vochten Carlos Sainz en Sergio Perez om plek elf een stevig gevecht uit dat gewonnen werd door Sainz. Daarachter reed Kevin Magnussen, maar hij verslikte zich voor de laatste chicane, ging rechtdoor en verloor veel plekken. Yuki Tsunoda begon na zijn straf vrijwel achteraan en zocht na één rondje de pits op voor nieuwe banden.

Verstappen trok meteen een klein gat met Hamilton, terwijl achter de op de vierde plek liggende George Russell een groter gat onstond met Esteban Ocon en Nico Hülkenberg die langzaam maar zeker terugzakte. Oscar Piastri was de eerste die hem passeerde en gelijk een gat kon trekken. Ondertussen was er een korte virtuele safety car omdat Logan Sargeant zijn Williams langs de baan parkeerde.

Na elf ronden ging Russell in de fout bij een van de chicanes, gleed over de kerbstones en knalde met de achterkant van de Mercedes de muur in. Er volgde een safetycar waarbij vrijwel het hele veld stopte. Hierbij was het Hamilton die zo dicht voor Alonso naar buiten kwam dat de Spanjaard moest remmen. Een soortgelijk geval was er tussen Lando Norris en Alexander Albon. Russell bracht zijn auto naar de pits en ging na een stop weer de baan op.

Verstappen trok na de herstart meteen weer een gat met Hamilton, Alonso en de nog niet gestopte Charles Leclerc, Sainz en Perez. Alonso zette na 22 ronden de aanval in op Hamilton voor plek twee en slaagde in zijn opzet. Halverwege de race kon Nyck de Vries nij de eerste bochtt de aanval inzetten op Kevin Magnussen, de twee reden zij aan zij bochtt twee door, waarna De Vries het opnieuw probeerde bij de derde bocht. Beiden schoten rechtdoor, moesten achteruit rijden en konden achteraan aansluiten.

Langaam maar zeker gingen de coureurs vooraan opnieuw naar binnen, waarbij de volgorde onveranderd bleef. Met nog twintig ronden te gaan ontstond er achter Alexander Albon op plek zeven een strijd, want de Thai had Russell, Esteban Ocon, Valtteri Bottas en Lando Norris achter zich aan. Laatstgenoemde wist dat hij een straf van vijf seconden had omdat hij te langzaam reed achter de safety car. Russell moest met nog vijftien ronden te gaan zijn Mercedes met remproblemen in de pits parkeren en was de tweede uitvaller van de race.

Na 70 ronden pakte Verstappen zijn 41e zege in de Formule 1 waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Ayrton Senna. Ook betekende het de honderdste overwinning voor Red Bull Racing. Alonso eindigde op plek twee, voor Hamilton. Leclerc eindigde op plek vier, voor Sainz, Perez, Albon, Ocon en Stroll die op de streep Bottas nog verschalkte. Norris werd als negende afgevlagd, maar viel door zijn straf terug tot buiten de punten.