'Uber Eats en Deliveroo maken gebruik van ongedocumenteerde koeriers'

Veel maaltijdbezorgers in de stad die werken voor Uber Eats en Deliveroo zijn illegaal in Nederland. Ze gebruiken een valse identiteit van tussenpersonen die wel een verblijfsvergunning hebben. Zo meldt AT5.

Dat schrijft NRC na onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van maaltijdbezorgers in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. De krant sprak onder anderen zo'n zestig maaltijdbezorgers. Meer dan de helft van hen kon niet uitleggen of en hoe ze een werkvergunning hebben. Ook zijn ze nauwelijks verzekerd en dragen ze geen belasting af. 

De koeriers uit onder meer Albanië, Bangladesh en Brazilië omzeilen de digitale controles van de platformen door onder de naam van een bezorger te werken die wel een verblijfsvergunning heeft. Ze betalen deze bezorger dan zo'n honderd euro per week om dit te mogen doen. Deze werkwijze is volgens NRC mogelijk doordat Uber Eats en Deliveroo alleen digitaal contact hebben met bezorgers en identiteitsbewijzen niet voldoende checken. 

De Arbeidsinspectie zegt in een reactie tegen de krant te vermoeden dat er inderdaad "redelijk veel illegalen bij de platforms werken." Volgens de inspectie moeten de platforms beter controleren wie er op een account werkt. De Belastingdienst laat weten dat veel maaltijdbezorgers bij hen uit beeld blijven omdat ze nooit belasting- of btw-aangifte doen. 

Deliveroo zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de misstanden en streng te controleren op fraude. Uber zegt een zerotolerancebedrijf te voeren ten aanzien van het misbruiken van accounts. Ook zegt het platform in te zetten op nieuwe technologieën om identiteitsfraude te detecteren.