Nederlandse cricketers krijgen grootste nederlaag ooit om de oren

Nederland mag meedoen met de grote jongens, maar moet dat in ééndaagse wedstrijden wel bekopen. Engeland kwam in het Amsterdamse Bos tot 498 runs tegenover het verlies van vier wickets. Nederland zette daar 266 all out tegenover. 

Engeland verbrak daarmee haar eigen wereldrecord in het One Day International (ODI). Vier jaar geleden wonnen de Engelsen al eens met 481-6 van Australië, een land dat in principe wel een balletje moet kunnen slaan. Nederland – dat voor het eerst een ODI speelde tegen Engeland buiten een WK – had maar een paar momenten om van te genieten tussen de vele rake klappen van de Engelsen. Er werden maar liefst 26 zessen geslagen en ook nog eens 38 vieren.

De Nederlandse captain Pieter Seelaar hield de moed erin na de afstraffing voor eigen publiek. ",We hebben onszelf in de steek gelaten. Maar we moeten het beschouwen als een leermoment, dit zal betere cricketers van ons maken in de toekomst. Nu moeten we ons herpakken en zorgen dat we er zondag klaar voor zijn.”

De komende dagen zijn er nog twee duels met Engeland. De wedstrijdenreeks is onderdeel van de ICC World Cup Super League, een competitie waarin plaatsing voor het WK kan worden bewerkstelligd. Begin deze maand verloor Nederland drie maal tegen de internationaal hoog aangeschreven West Indies. Verder deze zomer komt Pakistan ook nog naar Nederland. Nederland staat momenteel onderaan en zal het WK in het najaar van 2023 via een qualifier moeten gaan halen.  

Ryan Campbel, bondscoach van de Nederlandse cricketers, werd op 9 mei ontslagen uit een Brits ziekenhuis. Daar verbleef hij drie weken na een hartstilstand. Hij zal volledig herstellen. De Nederlandse cricketbond meldt dat Campbell deze zomer weer kan terugkeren bij het Nederlands team.

De 50-jarige Australiër was op vakantie met zijn familie in Engeland toen hij na een hartstilstand op de intensive care belandde. De artsen sluiten uit dat een hartaanval de oorzaak is geweest van zijn hartstilstand. Een duidelijke oorzaak is echter niet gevonden, maar mogelijk was sprake van een vertraagde reactie op een luchtweginfectie die de cricketcoach in november vorig jaar had. Ook is hij in februari besmet geweest met het coronavirus.