OS: Vetter leidt zevenkamp voor twee Belgen, pijnlijke uitvallers wereldkampioenen

De Nederlandse dames blijven het goed doen op de zevenkamp, ook op het derde onderdeel kogelstoten. Anouk Vetter lijkt een van de serieuze kanshebbers voor de medailles te worden nadat zij de kogel flink over de 15 meter kreeg. Ook Emma Oosterwegel blijft goed bij, Oosterwegel kan met een afstand van iets over 13 meter redelijk tevreden zijn, al viel een betere poging net buiten de baan en had ze daarmee pech. Nadine Broersen mocht ook tevreden zijn met een poging tegen de 14 meter.

Ook de Belgen doen het goed: Noor Vidts heeft al 2 persoonlijke records genoteerd en Nafi Thiam, die het meest compleet is op dit onderdeel, noteerde een prima worp. Ondanks dat Thiam nog wel verder kan stoten was de afstand van ongeveer 14.80 wel ruim genoeg om de leiding te houden voor Vetter. Buiten Vetter en Thiam vallen de meeste andere favorieten op de meeste onderdelen tegen. Katharina Johnson-Thompson wist de kogel niet bijzonder ver te stoten en lijkt nu eerder een concurrent voor Vetter dan voor Thiam. Andere concurrenten deden het ook niet al te best.

Bij de mannen is het vierde onderdeel nog bezig, het hoogspringen. Daar zijn Niklas Kaul en Kevin Mayer hoog gekomen, 2.11 was er voor Kaul en 2.08 voor Mayer, die nog bezig is. Damien Warner sprong af op 2.02 en verliest zo dure punten op zijn twee concurrenten. De jonge Australiër Moloney deed het ook niet onaardig met 2.11 en lijkt de meest serieuze concurrent voor de drie medailleplaatsen in deze vorm. Pierce LePage gaf vrij vroeg in de competitie op, wat mogelijk kan duiden op een blessure. Bovendien was er nog wat controverse bij de sprong van Ilya Shkurenyov, die over 2.02 ging, maar de lat er alsnog af kreeg door er snel onderdoor te rennen. De arbiters vonden het geen geldige poging.

Update 16:00 uur
In het hoogspringen bij de mannen waren weinig veranderingen meer op te tekenen, maar daarna mochten zowel heren als dames afsluiten met een loopnummer. De vrouwen mochten naar de 200 meter. In de eerste 200 meter liep Vidts naar een voor haar doen enorm snelle tijd van 23.70, waarmee ze toch een serieuze medaillekandidate wordt. Dit werd versterkt door het uitvallen van Johnson-Thompson, het volgende slachtoffer van vermoedelijke hamstringproblemen tijdens de meerkamp. Voor de wereldkampioene van 2019 is het voorbij, toch een van de twee grootste kanshebbers op een medaille. Vidts presteert verrassend sterk. Na de tweede serie bleek zelfs dat ze boven haar landgenoot Thiam staat, die een matige 200 meter liep. Vidts is echter een ronduit zwakke speerwerpster en zal die plek normaal gesproken aan Thiam verliezen.

Vetter liet in de derde serie eerder zien naar boven te mogen kijken dan naar onder met 23.70. Het is bekend dat zij beter presteert met wat minder druk, dus het is te hopen dat ze morgen rustig kan blijven en kan laten zien dat ze echt om de medailles mag strijden. Ook Oosterwegel laat een goede meerkamp zien en mag langzaam hopen op een positie bij de beste acht. Zij liep naar 24.25. Broersen loopt wisselvallig en ging naar 25.57. De Amerikaanse tegenstand, de Duitse Schafer en de Oostenrijkers Dadic en Mayr komen niet in de buurt van hun beste prestaties, maar voor hen is er met een tweede betere dag of met een zwakke dag van de top drie nog wat mogelijk voor de medailles.

Bij de mannen sloeg hetzelfde noodlot toe. Niklas Kaul kon de 400 meter ook niet uitlopen na problemen aan zijn enkel, en dus was ook de andere wereldkampioen uit 2019 uitgeschakeld. Geen Kaul op de tienkamp, maar het blijft wel spannend tussen Mayer en Warner. Warner begon sterk, maar laat ook op de 400 meter wat liggen met een tijd boven de 47 seconden. Mayer liep echter naar een tijd in de 50, wat nog wat zwakker is. Beiden hebben in principe veel marge op de concurrentie, maar dan moet er morgen wel gepresteerd worden.

Achter Mayer en Warner is nu een vrije derde plaats open, omdat de goede prestaties van Kaul voor niets bleken. LePage lijkt ondanks zijn vroege uitstappen op hoogspringen een goede kandidaat, want op de 400 meter was hij weer in orde met een tijd onder de 47 seconden. Anderen zoals Shkurenyov en de Amerikanen lijken toch te veel slechte momenten te kennen, al lijkt Moloney op de laatste twee onderdelen er aardig in te komen. Wellicht is voor hen morgen nog wat mogelijk