VN eist meer inzet van internationale gemeenschap voor Myanmar
De mensenrechtenorganisatie Verenige Naties (VN) roept de internationale gemeenschap op om meer druk uit te oefenen op de militaire leiders in Myanmar. Het geweld gaat onverminderd door. Sinds de staatsgreep zijn minstens 782 mensen omgekomen.
Precies 100 dagen na de militaire staatsgreep in Myanmar ziet de VN geen einde aan de wrede onderdrukking. De mensenrechten in de Zuidoost-Aziatische staat zouden niet worden nageleefd door het leger en de veiligheidstroepen, zei een woordvoerder van het kantoor in Genève.
Tegelijkertijd komt de oppositie voortdurend in opstand tegen de militaire junta. De VN riep de internationale gemeenschap op om meer betrokken te worden.
Minstens 782 mensen gedood
Sinds de staatsgreep van 1 februari hebben de veiligheidstroepen minstens 782 mensen gedood en meer dan 3740 mensen gearresteerd. De verblijfplaats van honderden arrestanten is onbekend. De junta heeft 25 doodvonnissen uitgesproken, waarvan 20 in afwezigheid van de verdachte. De VN-woordvoerder meldde dat de meeste gedetineerden nog niet waren berecht.
Talrijke professoren werden uit hun functie "verwijderd"
Daarnaast houden generaals flink huis onder op de ambtenaren van het land. Meer dan 3.000 ambtenaren zijn uit hun functie verwijderd, waaronder 990 hoogleraren en universitair personeel.
De junta negeert ook de afspraken die ze eerder hebben gemaakt met ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). De belangrijkste punten van de ASEAN-Myanmar-top op 24 april in Jakarta waren de eisen voor een "onmiddellijke stopzetting van het geweld", een "dialoog tussen alle betrokken partijen" en de uitzending van een speciale ASEAN-gezant als bemiddelaar in Myanmar.
Een paar dagen na de top kondigde junta-leider Min Aung Hlaing aan dat hij geen speciale gezant het land zou binnenlaten totdat "de situatie was gestabiliseerd". Zelfs na de top werd het geweld van het leger en de politie tegen de protesten tegen de dictatuur onverminderd voortgezet.
VN verzekert mensen van steun
De Verenigde Naties hebben de bevolking van Myanmar verzekerd van hun "niet-aflatende steun". Secretaris-generaal Antonio Guterres steunde de mensen in hun streven naar "democratie, vrede, mensenrechten en de rechtsstaat", tweette de VN-missie in Yangon.
Waarschuwing voor een burgeroorlog
Het leger in het Zuidoost-Aziatische land heeft een coup gepleegd op de gekozen regering van Nobelprijswinnaar voor de vrede Aung San Suu Kyi. Sindsdien hebben soldaten en politie de protesten van de burgers op brute wijze de kop ingedrukt.
De VN en andere mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor het onstaan van een burgeroorlog in Myanmar, die vergelijkbaar zou zijn met de burgeroorlog in Syrië.
It's sad truth that @UN unable to stop @Chinamission2un and @RussiaUN provide weapons to Terriosts Military Group(SAC). Please save our souls.#WhatsHappeningInMyanmar #May11Coup #NoFlyZoneInMyanmar pic.twitter.com/G5H7dxYb5m
— Fight For Federal Democracy (@xiaolilay) May 11, 2021
Protest continues all around Myanmar against military dictatorship despite the repression of the junta. Revolution must Win and Military Coup must Fail. #WhatsHappeningInMyanmar #May10Coup pic.twitter.com/D5oQF6r4TH
— Chan (@Chan08604358) May 11, 2021
Video footage of Myanmar’s central bank vice-chair threatening the public that if they keep money over a certain amount at home, they will be arrested. #WhatsHappeningInMyanmar #May11Coup pic.twitter.com/ByWihveGUa
— Ransack (@may_next) May 11, 2021
Educators can think what's actually happening in banking sector and lost trust. Military council now limited amount of withdrawing, so people become fearful and queue to withdraw. #WhatsHappeningInMyanmar #May11Coup pic.twitter.com/sPfn9kIyDy
— ハルト (@HakumeiHaru) May 11, 2021