FOK! Wat een weer: lastige voorspelling

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Na het warme intermezzo van gisteren koelde het vandaag weer af, maar het was zeker niet onaangenaam. De onweersbuien van gisteravond bleven beperkt tot een smalle strook van Zeeland naar de Wadden. Het was ongeorganiseerd en bestond voornamelijk uit kortlevende, maar wel actieve cellen. Hierdoor en door de hoge treksnelheid viel er niet zo heel veel regen. Meer dan 15 mm is er nergens gevallen. De bliksemactiviteit was wel vrij hoog. 

Vanmorgen trok het koufront over en dat leverde nog een smal en actief buienlijntje op. Toch was die zo smal dat ook daar slechts een paar mm uit viel. Vervolgens trok er ook nog een gebiedje met regen over het midden van het land, maar ook dat ging vrij rap. In de loop van de middag trok de meeste regen weg en op dit moment is het dan ook vrijwel overal droog.

Hier in Haarlem is het breed opgeklaart of sterker nog, zelfs vrijwel helder.  In het binnenland komen nog meer wolken voor.

Het front van vandaag blijft boven Duitsland slepen en daardoor zal het de komende nacht in het oosten overwegend bewolkt zijn. Ook kan daar wat regen vallen. Elders is het meest droog en is het zowaar in het westen eens wat frisser dan in het oosten. Onder de bewolking ligt het kwik rond 12 graden, maar in het heldere westen zakken we richting de 8 graden.

Morgen lijkt het een complexe dag te worden. Diezelfde storing die boven Duitsland ligt trekt morgen weer enigszins in noordwestelijke richting. De vraag is vooral tot hoever de neerslag daarvan komt. In de middag reken ik er op dat er in de grensgebieden van het oosten en noorden wel wat regen kan gaan vallen. Sowieso is het daar de hele dag bewolkt. 

Ook elders in het land is er meer bewolking aanwezig. De grootste kans op (wat) zon is er in de noordwestelijke helft van het land en daar lijkt het dan ook vrijwel droog te blijven.

In de rest van het land is de lucht een stuk onstabieler. Dat betekent dat er her en der een aantal buien kunnen gaan ontstaan. Echter, er staat maar heel weinig stroming. Als je zo'n bui op je hoofd krijgt kan je meteen een hele plens verwachten. Hoeveelheden van meer dan 20 mm zijn dan wel mogelijk. Het is echter onmogelijk om aan te geven waar dat gaat gebeuren. Ook verwacht ik ze niet op uitgebreide schaal. Er zullen zeker genoeg plaatsen zijn die het morgen droog houden. De kans op onweer is daarbij aanwezig, doch ook dit niet op grote schaal.

Vervolgens komt er in de avond nog een storing onze kant op. Deze lijkt echter alleen voor Zeeland en een deel van Zuid-Holland te zijn. Ook daarop kunnen enkele flinke buien ontstaan met grote hoeveelheden regen. Hierbij is de kans op onweer wel groter. Bij het verder trekken naar het noorden lossen de buien echter op. Dus met name in het zuidwesten kan het dan even flink regenen.

Bij dit alles wordt het iets frisser dan vandaag. Lokaal werd het nog 21 graden. Dit halen we morgen niet meer. De maxima liggen morgen rond de 18 graden. Er staat maar héél weinig wind en wat er staat komt uit uiteenlopende richtingen. 

Tot ziens!  

Onweer vanaf het balkon (Foto: vriend)
Een fraaie onweerslucht gisteren. (Foto: Vriend van Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.