Quartararo pakt MotoGP-pole Jeréz, Marquez crasht weer

Fabio Quartararo start zondag van poleposition in de Grand Prix van Spanje in de MotoGP. Op het circuit van Jeréz de la Frontera was de Fransman op zijn fabrieks-Yamaha de snelste in de kwalificatie van zaterdag.

MotoGP
Het werd een spannende strijd tussen Quartararo en zijn merkgenoot Franco Morbidelli van het Petronas-team. De Braziliaanse Italiaan plaatste zich via Q1 voor de beslissende sessie en kwam bijzonder dicht in de buurt: hij pakte op 0,057 seconden knap de tweede plek, voor de fabrieks-Ducati's van Jack Miller (+0,105) en Francesco Bagnaia (+0,205).

Naast Bagnaia staat ook de Japanner Takaaki Nakagami (+0,253) op zijn LCR Honda knap op rij twee, naast de Pramac Ducati van Johann Zarco (+0,299). Rij drie wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Maverick Viñales (+0,315), Aprilia-coureur Aleix Espargaro (+0,330) en Suzuki-rijder Alex Rins (+0,369). Diens teamgenoot en wereldkampioen Joan Mir vormt samen met Brad Binder (KTM) en Stefan Bradl (Honda) de vierde rij.

Marc Marquez is inmiddels weer terug, nadat hij vorig jaar in Jeréz een zware armblessure op had gelopen. In de derde vrije training ging het zaterdagochtend weer even fout: de veelvoudig wereldkampioen ging er hard af en schreef een Honda af, maar was zelfs ondanks wat schade in elk geval in staat om de kwalificatie te rijden - hij vertrekt zondag als veertiende.

Moto2
Remy Gardner had de snelste tijd staan, waarna Sam Lowes de aanval opende. De Brit ging in de fout en in zijn laatste poging schoof hij - zoals we enigszins van hem gewend zijn - het grind in. Gardner pakte zo de poleposition, maar het was krap: Fabio di Giannantonio (+0,071) en Marco Bezzecchi (+0,086) completeerden de eerste rij. Raul Fernandez (+0,141), Lowes (+0,166) en Xavi Vierge (+0,371) starten vanaf de tweede rij, Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als vijftiende.

Moto3
Tatsuki Suzuki en Andrea Migno stonden op één en twee en bungelden achteraan een groepje dat bij het vallen van de vlag een laatste poging kon wagen. Het voorste deel van de groep kon dat, Suzuki en Migno waren nét te laat en moesten afwachten.

Uiteindelijk kwam het gevaar van twee man: Gresini-coureurs Jeremy Alcoba en Gabriel Rodrigo. Alcoba wist zich tussen de Suzuki en Migno in te plaatsen en start als tweede (+0,125), naast de Japanse polesitter en Migno (+0,200). Rodrigo start vanaf plek vier en heeft Romano Fenati en John McPhee naast zich op rij twee, terwijl WK-leider en debutant Pedro Acosta als dertiende vertrekt.

MotoE
De elektrische raceklasse gaat ook weer van start en Eric Granado doet dat vanaf poleposition. De Braziliaan was 0,234 seconden sneller dan de Duitser Lukas Tulovic, terwijl de piepjonge en uiterst getalenteerde Spanjaard Fermín Aldeguer op 0,515 seconden de eerste rij completeerde. Rij twee wordt gevormd door Dominique Ägerter, Alessandro Zaccone en kampioen Jordi Torres, de Nederlandse debutant Jasper Iwema start van plek vijftien.

Zondag
De racedag wordt zondag afgetrapt door de MotoE, die om 10.05 uur van start gaat. Om 11.00 uur volgt de Moto3, met daarna de Moto2 om 12.20 uur en om 14.00 uur het hoofdprogramma - de MotoGP.