Wereldtitel voor Schulting op 1500 meter en brons Velzeboer; Zilver voor De Laat

Shorttrackster Suzanne Schulting is voor de eerste keer in haar carrière wereldkampioen geworden op de 1.500 meter. Schulting pakte de titel voor de Canadese Courtney Sarault. Xandra Velzeboer veroverde bij haar debuut op de wereldkampioenschappen het brons. Bij de heren was er succes voor Izhak de Laat. Hij pakte het zilver op de langste afstand. 

Schulting is vooralsnog een maatje te groot voor de concurrentie. Met groot machtsvertoon plaatste ze zich voor de finale en in haar slipstream wisten ook Velzeboer en Selma Poutsma, de derde Nederlandse WK-deelnemer, de finale te halen. In de eindstrijd werd Schulting halverwege even in de weg gezeten door de Belgische Hanne Desmet, maar al snel pakte ze de leidende positie terug. In een verschroeiend tempo reed ze onbedreigd naar haar eerste wereldtitel van het weekeinde.

Achter Schulting leek Velzeboer het zilver te pakken, maar in de slotronde ging Sarault haar nog voorbij. Poutsma ging in de slotfase onderuit en eindigt in haar eerste finale op een WK als zesde.

De Laat moest bij de heren genoegen nemen met zilver. De Nederlandse troef voor het allroundklassement reed de laatste ronden achter de 36-jarige ervaren Canadees Charles Hamelin, op zoek naar een gaatje. Dat kwam er niet, waardoor De Laat tot zijn grote frustratie genoegen moest nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar de Russische Europees kampioen Semion Elistratov.

Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf haalden de WK-finale op de 1.500 meter niet. Beide Nederlanders werden in de halve finales gediskwalificeerd. Knegt reed in de halve eindstrijd achter De Laat ogenschijnlijk eenvoudig naar de tweede plaats, waarmee hij zich normaal gesproken geplaatst zou hebben voor de finale. Maar na de race werd Knegt bestraft met een penalty, omdat hij bij een inhaalactie van zijn lijn was afgeweken.

Het is later vanmiddag komen alle schaaters in actie op de 500 meter. De middag wordt afgesloten met de halve finales op de relay.