Ubisoft maakt recordwinst, Far Cry 6 komt nog dit jaar

Ubisoft heeft weer zijn jaarlijkse 'earnings call' gehad waaruit blijkt dat de Franse gigant goed geboerd heeft, met name dankzij de release van Assassin's Creed Valhalla. De ontwikkelaar harkte een slordige 1,2 miljard binnen in het afgelopen seizoen, waarbij het met Watch Dogs: Legion en AC Valhalla naar eigen zeggen twee van de vier best-sellers in handen had voor de kersverse PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Verder had Ubisoft aan Just Dance 2021 een goed verkopende titel op Nintendo Switch en wist ook Immortals: Fenyx Rising hoge ogen te gooien. Voor het komende financiële jaar staan er drie AAA-games op de planning, wat relatief bescheiden is vergeleken met eerdere jaren en bovendien titels zijn die allemaal al eens uitgesteld werden. Daarbij zijn het bekende franchises: Far Cry 6, Rainbow Six Quarantine en Skull & Bones. Rondom piratengame Skull & Bones is het lang stil geweest, al werd vorig jaar nog wel medegedeeld dat de game gereboot wordt omdat het moeite had om een eigen identiteit aan te meten.

In de earnings call werd ook aangegeven dat Ubisoft in de toekomst minder afhankelijk wil zijn van zijn AAA-portfolio en de focus iets meer probeert te verleggen naar free-to-play en mobile gaming. Momenteel wordt er gewerkt aan een mobile Assassin's Creed-game die in China uit moet komen. Hiervoor werkt Ubi samen met de Chinese tech-titaan Tencent, een samenwerking die door sommigen als controversieel wordt gezien. Tencent, de grootste gameuitgever ter wereld qua opbrengsten, staat bekend om het kopen van aandelen in allerhande ontwikkelstudios en gamebedrijven. Zo ook Ubisoft, dat in 2018 door Tencent de facto gered werd van een vijandige overname door mediaconglomeraat Vivendi, waardoor het een aandeel van 5% naar zich toe trok.