Van Barneveld verliest dagfinale, wel door naar finaleronde Q-School

Raymond van Barneveld heeft zich dinsdag geplaatst voor de finaleronde van Q-School in het Duitse Niedernhausen en is zodoende een stap dichter bij een terugkeer als profdarter. De 53-jarige Hagenaar verloor weleenswaar in de finaleronde, maar hij heeft voldoende punten verzameld voor de volgende ronde.

Van Barneveld verloor in de dagfinale met 6-4 van de Oostenrijker Michael Rasztovits. Bij een zege had hij zich rechtstreeks gekwalificeerd voor de finaleronde (alle dagwinnaars), maar hij kan woensdag op de laatste speeldag in de eerste ronde van zijn groep niet meer buiten de benodigde top 43 van de Order of Merit vallen. Maandag verzamelde Barney al twee punten, en vandaag komen daar drie punten bij. Hij is de enige met vijf punten. Van Barneveld komt woensdag wel gewoon nog in actie, maar kan dus vrijuit spelen. Daarna heeft hij vrij tot zondag, want dan begint de finaleronde.

Van Barneveld maakte dinsdag indruk in zijn eerste vier partijen. Hij won van achtereenvolgens de Duitser Niko Springer (6-3), zijn landgenoot Kristiaan de Boer (6-3), de Duitser Nico Kurz (6-3) en de Belg Jeffrey Van Egdom (6-2) en gooide twee keer een 100+-gemiddelde. Nadat maandag Michael Plooy, Lorenzo Pronk en Richard Veenstra zich al van een plek in de finaleronde verzekerden, drong dinsdag behalve Van Barneveld ook Davy Proosten door tot de beslissende fase. Hij versloeg in de finaleronde Franz Roetzsch met 6-3. 

Naast Rasztovits en Proosten haalden ook Boris Koltsov en Lukas Wenig de volgende ronde. 

European Qualifying School Stage 1A - Dag II - Laatste zestien
Lukas Wenig 6-3 Wesley Plaisier
Eimardo Van Engelen 6-5 Jeroen Mioch
Franz Roetzsch 6-3 Marko Puls
Davy Proosten 6-4 Moreno Blom
Boris Koltsov 6-2 Stefan Taferner
Ricardo Pietreczko 6-1 Patrick van den Boogaard
Michael Rasztovits 6-5 Steven Noster
Raymond van Barneveld 6-2 Jeffrey van Egdom

Dagfinales
Lukas Wenig 6-1 Eimardo Van Engelen
Davy Proosten 6-3 Franz Roetzsch
Boris Koltsov 6-3 Ricardo Pietreczko
Michael Rasztovits 6-4 Raymond van Barneveld