WK darts: Whitlock imponeert; Baggish stunt met zege op A. Lewis

Brendan Dolan staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. The History Maker was met 3-1 in sets te sterk voor Edward Foulkes.

Het opmerkelijkste in deze wedstrijd was het tempo van Dolan. De Noord-Ier speelde beduidend vlotter dan normaal en was daarmee met name in de eerste set succesvol. Met een gemiddelde van boven de honderd trok hij de eerste set met 3-0 naar zich toe.  Beide spelers waren in het verloop van de partij scorend gelijkwaardig aan elkaar.

Foulkes won de tweede set met 3-2, maar miste daarna te veel dubbels om zijn tegenstander echt aan het wankelen te krijgen. Dolan trok set drie en vier naar zich toe en dwong daarmee een duel met titelfavoriet Gerwyn Price af.

Joe Cullen staat ook bij de laatste 32. Hij won met 3-0 van Wayne Jones. Alleen in set twee had Cullen een kleine inzinking, maar hij liet Jones slechts een break goedmaken (van 2-0 naar 2-2).  Het was pas de tweede keer in zijn carrière dat Cullen zich bij de laatste 32 heeft geschaard op het wereldkampioenschap. Zijn laatste overwinning op het WK dateerde zelfs uit 2016. In de volgende ronde wacht Jonny Clayton.

Update 16.20 uur

Simon Whitlock heeft zijn sterke vorm van de herfst meegenomen naar het WK. Na een uitstekende partij rekende hij af met Darius Labanauskas. Het werd 3-2. Whitlock had een anderhalf set nodig om warm te draaien, maar vervolgens vlogen de hoge scores om Labanauskas' zijn oren. Mede dankzij een 120-finish en een dertiendarter ging set twee met 3-1 naar The Wizard. Ook set drie ging met 3-1 naar de Australiër.

Whitlock leek het daarna af te maken in set vier, maar met Whitlock op 36 wist Labanauskas 164 uit te gooien voor een beslissende set. De Australiër gaf Labanauskas geen kwans en won de laatste set met 3-0. Na de kerst wacht Krzysztof Ratajski.

Update 17.10 uur

Danny Baggish heeft voor een daverende stunt gezorgd door Adrian Lewis te verslaan.  De emotionele Amerikaan, die ook al Damon Heta in de eerste ronde verrassend naar huis stuurde, was met 3-1 te sterk.

Maandag kreeg Baggish te horen dat zijn broer getroffen door een beroerte en sindsdien ligt hij op de IC. Maar qua spel was daar niks van te zien. Baggish won de openingsset en trok in de tweede set de goede lijn door, al was dat vooral te danken aan Lewis. De Engelsman was rampzalig op de dubbels en leek al vroeg het toernooi te moeten verlaten, maar plots vond hij de dubbels wél. Met een prachtige 127-finish trok hij de derde set naar zich toe.

In de vierde set werd er voor het eerst dit toernooi een 170-finish gegooid. De big fish werd door Baggish gegooid, waarna Lewis een leg later ook een minder succesvolle poging waagde. Baggish stond toen nog op een flinke achterstand, maar kreeg wel één pijl voor de leg om terug te breaken. Dit lukte, waarna de Amerikaan mocht zelf aan de vijfde leg beginnen. Hij maakte zijn sprookje compleet.

PDC WK 2021 - dinsdag 22 december - middagsesie
Brendan Dolan (90.69) 3-1 (84.00) Edward Foulkes (R2, 3-0, 2-3, 3-2, 3-0)
Joe Cullen (94.59) 3-0 (88.78) Wayne Jones (R2, 3-0, 3-2, 3-1)
Simon Whitlock (101.21) 3-2 (95.50) Darius Labanauskas (R2, 1-3, 3-1, 3-1, 2-3, 3-0)
Adrian Lewis (92.73) 1-3 (93.39) Danny Baggish (R2, 0-3, 1-3, 3-1, 2-3)