Ritzege Cernż in ingekorte etappe Giro

De negentiende etappe in de Giro, van Abbiategrasso naar Asti over 133,5 kilometer, is gewonnen door Josef Cerný. De Tsjech rondde een solo fraai af. Wilco Kelderman behield het roze.

De etappe van vandaag werd na protesten van de renners flink ingekort. Het waren Victor Campenaerts, Simon Pellaud en Josef Cerny die op avontuur gingen. Het peloton liet ze voorlopig begaan. Achter de drie koplopers reden nog elf man met daarbij de Nederlander Etienne van Empel en die wisten even later aan te sluiten. De maximale voorsprong op het peloton was anderhalve minuut.

Daarna liep het terug vooral ook omdat ze in de kopgroep niet echt goed samenwerkte en het peloton tempo maakte. Op 80 kilometer van de aankomst was de voorsprong van de kopgroep echter weer opgelopen naar 50 tellen. Vervolgens gaf het peloton het terughalen van de kopgroep op waardoor het verschil opliep naar boven de zes minuten.

Op 31 kilometer van de meet begon het onrustig te worden in de kopgroep met verschillende uitvalpogingen. Tien kilometer daarna, de kopgroep was inmiddels gebroken, was het Josef Cerný die wel een gat wist te slaan. Het peloton reed inmiddels boven de 10 minuten achter de kop. Cerny wist een maximale voorsprong van rond de 40 tellen te pakken, maar de vijf achtervolgers wilden niet van opgeven weten. zeven kilometer voor de finish was de voorsprong van Cerny nog 26 tellen.

Cerny wist er echter alles uit te persen ondanks dat de vijf daarachter prima rond draaiden. De Tsjech pakte de ritzege ondanks een late uitval van Campenaerts die Cerny niet wist bij te halen.