Van Kalmthout 8e in IndyCar-race Mid-Ohio

Op het fraaie circuit van Mid-Ohio is de eerste race van de IndyCar Series-double header aldaar verreden. Zaterdag stonden er 75 ronden op het programma, wat zondag aan het begin van de Nederlandse avond ook weer het geval gaat zijn.

De race op Mid-Ohio ging van start met polesitter Will Power en Ryan Hunter-Reay op de eerste rij, gevolgd door Josef Newgarden, Conor Daly, Jack Harvey en Alexander Rossi en met Rinus van Kalmthout als veruit beste rookie op plek negen. Power behield de leiding bij de start, Newgarden en Daly schoven voorbij Hunter-Reay en Van Kalmthout werd gepasseerd door Marco Andretti, terwijl Simon Pagenaud een inhaalactie op de Nederlander al snel in een spin zag eindigen.

Andretti reed al snel behoorlijk langzaam en na een paar ronden proberen kon Van Kalmthout hem eindelijk passeren, nadat Pato O'Ward ze allebei al had gepakt. Na twintig ronden was Hunter-Reay de eerste van de toppers die stopte, gevolgd door Newgarden en nog een ronde later ook leider Power. Alexander Rossi, Colton Herta, Graham Rahal en Santino Ferrucci - de top-4 op dat moment - kwamen ook naar binnen en daarmee reed Van Kalmthout zowaar een ronde aan de leiding, alvorens ook hij stopte.

Halverwege de race had Power een prima voorsprong op Newgarden, die Hunter-Reay, Rossi, Felix Rosenqvist en Rahal op enige afstand achter zich had. Rossi was de eerste van die mannen die zijn tweede en in principe laatste stop maakte, Newgarden en Hunter-Reay volgden een ronde later en kwamen áchter Rossi terecht, maar voor de ook gestopte Rosenqvist. Power volgde nog een rondje later en behield zijn (virtuele) leiding, Rahal wachtte nog een rondje langer.

Bij aanvang van de slotfase begon Van Kalmthout op dreef te raken en met een mooie move ging hij buitenom Herta naar plek acht. Met vijf ronden te gaan begonnen er langzaam wat druppels te vallen en werden de eerste regenbanden uit voorzorg alvast klaar gezet. Die regen kwam er toch niet - in elk geval niet voor de finish - en Power reed naar een knappe zege, voor Newgarden, Rossi, Rahal en Hunter-Reay en met de sinds één dag 20-jarige Van Kalmthout op plek acht.