Drie horecagelegenheden gesloten na coronabesmettingen: 'Grote zorgen'

Bij drie Amsterdamse horecagelegenheden zijn deze week coronabesmettingen geconstateerd. De GGD en de Veiligheidsregio maken zich 'grote zorgen' over deze recente besmettingen.

Cafe In the City op het Klein Gartmanplantsoen kwam in beeld bij contactonderzoek en wordt door de GGD gezien als een cluster. De besmettingen zijn in beeld gekomen tijdens het bron-en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. Het gaat bij deze horecagelegenheid om een cluster van 10 personen. In the City heeft vandaag op verzoek van de voorzitter Veiligheidsregio besloten voor twee weken vrijwillig de deuren te sluiten.

Marie Heinekenplein
Ook No Rules op het Marie Heinekenplein is volgens de GGD een cluster van besmettingen dat in beeld kwam bij een bron- en contactonderzoek. Hier gaat het vier besmette personen die op dit moment te herleiden zijn tot het bargedeelte van deze locatie. No Rules bestaat uit een bar en een restaurant. De eigenaar van No Rules heeft het bargedeelte vanaf vandaag voor twee weken vrijwillig gesloten.

Het derde geval is café Zwart op de Dam waar een personeelslid een aantal dagen heeft gewerkt terwijl deze persoon zelf klachten had. Deze persoon is positief getest op Covid-19. De GGD is inmiddels een bron- en contactonderzoek gestart. Vanaf morgen is de binnenruimte van het café gesloten en zal alleen het terras open zijn.

Bij naam te noemen
In overleg met de GGD heeft burgemeester Halsema als voorzitter van de Veiligheidsregio besloten om de drie zaken bij naam te noemen, zodat bezoekers die er pas geweest zijn geïnformeerd zijn. Iedereen met klachten wordt dringend geadviseerd zich te laten testen.

AT5 filmde tijdens de opening van de terrassen op 1 juni in het pand van No Rules. De eigenaar vertelde toen dat het restaurant dit jaar 2,5 maand dicht was vanwege een verbouwing en daarna meteen opnieuw dicht moest vanwege de coronacrisis. "Ik denk dat er nu een hele spannende periode aankomt. Je gaat vandaag open, dat is natuurlijk heel erg positief. Maar alsnog is het niet zoals het geweest is."