Baansprinters vernietigen wereldrecord en pakken goud, Wild wereldkampioene

Baanwielrenster Kirsten Wild is het wereldkampioenschap in Berlijn op de best mogelijke wijze begonnen. De 37-jarige Almelose won na 2015 en 2018 voor de derde keer in haar carrière het goud op de scratch, naast twee zilveren medailles.

Even leek Wild in de slotfase ingesloten te raken, maar drie ronden voor het einde kwam ze er toch weer uit en nam ze de leiding. Die kon niemand haar meer afnemen en op de voor haar bekende wijze snelde de Nederlandse alweer naar goud, in totaal haar zevende wereldtitel. Wild maakt ook grote kans op goud op de puntenkoers en het omnium, terwijl ze met Amy Pieters op de koppelkoers een kans heeft.

Teamsprint vrouwen - eerste ronde
Kyra Lamberink en Steffie van der Peet kwamen er in de eerste ronde van de teamsprint niet aan te pas tegen Chen Feifei en Zhong Tianshi. Het Chinese duo won in 32,403 seconden en mag tegen Rusland strijden om brons, Nederland finishte in 32,833 seconden. Duitsland en Australië rijden later op de avond om het goud.

Teamsprint mannen - eerste ronde
Matthijs Büchli reed samen met Roy van den Berg en Harrie Lavreysen in de kwalificatie al naar één van de snelste tijden ooit, maar hij werd in de eerste ronde vervangen door de op papier zelfs nog snellere Jeffrey Hoogland. Dat pakte alleraardigst uit: het trio snelde naar een absoluut onwerkelijke tijd van 41,275 seconden. Daarmee werd het nota bene op grote hoogte gereden Duitse wereldrecord uit 2013 (41,871) volledig aan puin gereden en ook de Britten kwamen er met 42,294 seconden nog niet een klein beetje bij in de buurt. Dat wordt later op de avond de finale, Frankrijk en Australië rijden om brons.

Ploegenachtervolging mannen - eerste ronde
Met 3:46,579 reden de Denen in de kwalificatie een dik wereldrecord, maar dat ging er in de eerste ronde gelijk alweer aan. Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen snelden in een verrassend spannende rit tegen Italië naar 3:46,203 minuten en rijdt donderdag de finale tegen de Nieuw-Zeelanders. Italië reed met 3:46,513 eveneens een absolute wereldtijd, maar Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon en Jonathan Milan moeten het doen met een rit om brons tegen Australië.

Teamsprint vrouwen - finales
Voor eigen publiek reden Pauline Grabosch en Emma Hinze om het goud tegen Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië. Dat werd een fraaie strijd, waarin het Duitse duo met 32,163 tegen 32,384 het goud pakte. Chen Feifei en Zhong Tianshi uit China klpten met 32,371 de Russische oud-wereldkampioen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova (32,466) in de strijd om brons.

Teamsprint mannen - finales
Van den Berg, Lavreysen en Hoogland deden er in de finale nóg eens een schepje bovenop, met name doordat starter Van den Berg en slotrijder Hoogland zich nog iets verbeterden: 41,225 seconden en nog een nieuw wereldrecord. Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny kwamen er met 42,400 seconden totaal niet aan te pas, Australië (42,829) klopte Frankrijk (43,213) in het duel om brons.


De wereldkampioenen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Buchli en Jeffrey Hoogland (Pro Shots / Action Images)