Koeman's Oman wint in kwalificatie van India; Van Hau speelt gelijk met Vietnam

In Azië is begonnen met de eerste groepsfase van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Veertig landen strijden om vier of vijf plaatsen. Erwin Koeman is met Oman goed begonnen aan de kwalificatie. Het land won met 1-2 op bezoek in India. 

Koeman trad in februari aan bij Oman. Als opvolger van Pim Verbeek moest hij het land naar het WK in 2022 loodsen. Halverwege de eerste helft bracht Sunil Chhetri de 1-0 op het scorebord. De aanvoerder schoot raak na een ingestudeerde vrije trap, waarbij Brandon Fernandes vanaf de zijkant in plaats van voor te geven de bal teruglegde op slim weggelopen Chhetri. Pas in de 82e minuut werd het 1-1. Rabia Alawi Al Mandhar voorkwam in de slotfase een valse start voor Koeman en co. De middenvelder schoot de 1-1 binnen en in de laatste minuut benutte hij ook de winnende treffer.

Met Doan Van Hau als invaller is Vietnam de kwalificatiereeks voor het WK begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Thailand. Van Hau kwam een kwartier voor tijd in het veld. De 20-jarige linksback werd afgelopen week voor een jaar gehuurd door SC Heerenveen. Na zijn presentatie vloog hij terug naar Azië, om zich te melden bij de nationale ploeg van Vietnam. Het land is ingedeeld bij Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië. Van Hau speelde tot nu toe negentien interlands.

De acht groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de finaleronde van de Aziatische zone. 

Uitslagen WK kwalificatie - Aziatische zone - Eerste groepsfase - speelronde I

Groep Thuis Uit Uitslag
A Guam Maladiven 0-1
A Phillipijnen Syrië 2-5
B Taiwan Jordanië 1-2
B Koeweit Nepal 5-0
C Cambodia Hong Kong 1-1
C Bahrain Irak 1-1
D Singapore Yemen 2-2
D Palestina Uzbekistan 2-0
E India Oman 1-2
E Qatar* Afghanistan 6-0
F Mongolië Myanmar 2-0
F Tajikistan Kirgizië 1-0
G Thailand Vietnam 1-1
G Indonesië Maleisië 2-3
H Noord-Korea Libanon 2-0
H Sri Lanka Turkmenistan 0-2

 *Qatar doet mee aan de WK-kwalificatie omdat het toernooi ook de kwalificatie voor de Azië Cup is.