Feyenoord via teleurstellende spookwedstrijd naar laatste voorronde

Feyenoord heeft zich zonder veel problemen, maar ook zonder veel indruk te maken geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. Na de 4-0 zege op Dinamo Tbilisi van vorige week volgde donderdag een 1-1 gelijkspel In het vrijwel geheel lege Boris Pajtsjadzestadion in Georgië. Beide doelpunten vielen in de tweede helft binnen enkele minuten van elkaar. Feyenoord is nog maar een horde verwijderd van de groepsfase: in de laatste voorronde wacht een tweeluik met Hapoel Beer Sheva of IFK Norrköping.

Feyenoord startte met twee wijzigingen ten opzichte van de competitiewedstrijd van zondag tegen sc Heerenveen (1-1). De afwezige Rick Karsdorp, die nog wel aan de aftrap verscheen in Friesland, werd vervangen door basisdebutant Lutsharel Geertruida. Voorin maakte Luis Sinisterra, vóór donderdag basisklant in alle officiële wedstrijden van het seizoen, plaats voor Luciano Narsingh. Feyenoord werd in de hoofdstad van Georgië gesteund door 140 man, die goed te horen waren omdat Dinamo vanwege een straf van de UEFA geen supporters mocht verwelkomen.

Het was voor de bezoekers zaak om een vroege opleving van Dinamo te voorkomen. Daar slaagde Feyenoord zonder al te veel moeite in. De ploeg van Jaap Stam kwam in de eerste helft niet in de problemen, afgezien van een aardige kans voor Bakar Kardava in minuut 27. De middenvelder werd gelanceerd met een fraaie steekpass en stuitte van dichtbij op de uitgekomen Kenneth Vermeer. Feyenoord maakte de indruk de wedstrijd onder controle te hebben en het tempo te bepalen. Kansen waren er onder meer voor Steven Berghuis, die na negen minuten de paal trof en later in het eerste bedrijf doelman José Perales op de proef stelde.

Ook Luciano Narsingh vond de keeper op zijn pad. Feyenoord leek niet van plan om zich overmatig in te spannen en zocht de kleedkamer op met een 0-0 stand. In de tweede helft kreeg Feyenoord het deksel toch op de neus. Jan-Arie van der Heijden leverde de bal na een pass van Vermeer zomaar in bij Levan Shengelia, die snel combineerde met Nodar Kavtaradze en uiteindelijk zelf afrondde. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong. Na een corner van Steven Berghuis kreeg Eric Botteghin de bal voor zijn voeten van verdediger Abdel Medioub en de Braziliaan schoot van dichtbij raak.

Na een uur liet Kavtaradze een gigantische kans liggen om er 2-1 van te maken: hij kwam na een rappe tegenaanval net niet bij de bal, na voorbereidend werk van Shengelia. Aan de overzijde krulde Narsingh de bal net over de kruising. Twintig minuten voor tijd kon Botteghin niet verder; hij werd vervangen door debutant Liam Kelly en Vermeer nam de aanvoerdersband over. Het spel van Feyenoord was in de tweede helft niet om over naar huis te schrijven. De ploeg maakte weinig aanstalten om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken. Alleen invaller Naoufal Bannis kreeg nog een kans, maar hij schoot uit de draai naast en wist zijn Europese debuut niet te bekronen met een treffer.

Het bleef vanwege een straf leeg. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)