Salford City, van oud-ManUtd spelers, voor het eerst naar Football League

Salford City, dat mede eigendom is van enkele voormalige Manchester United-spelers, heeft vanmiddag de finale van de play-offs van de National League (voorheen bekend als Conference) tegen AFC Fylde met 3-0 gewonnen. Daardoor promoveerde Salford voor het eerst naar het profvoetbal in Engeland.

De club van Gary en Phil Neville, Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs en David Beckham zal komend seizoen uitkomen in League Two, het vierde Engelse niveau. In maart 2014 namen de gebroeders Neville, Scholes, Butt en Giggs de club over. Uiteindelijk kwam er dat najaar een deal met Peter Lim, een miljardair uit Singapore en tevens de eigenaar van Valencia. Het vijftal heeft ieder tien procent van de aandelen en Lim de rest. Sinds januari dit jaar heeft Beckham zich ook aangesloten en is nu ook voor tien procent eigenaar, ten koste van Lim.

Het team voetbalde toen op het achtste niveau van de Engelse voetbalpiramide. De club promoveerde vier keer in vijf jaar en komen komend seizoen dus uit in League II.  Bij aanvang van het seizoen 2014/2015 vertelde de voormalig Manchester United-spelers dat ze binnen vijftien jaar in de Championship willen spelen. Daartoe zijn ze goed op weg. 

De finale tegen AFC Fylde was al snel bekeken. Op Wembley stond het al 2-0 bij rust. De doelpunten werden gemaakt door Emmanuel Dieseruvwe en Carl Piergianni. In de tweede helft maakte Ibou Touray er nog 3-0 van. 

De finale van de National League Playoffs (Bron: YouTube)