Biatlete Vittozzi faalt in strijd om World Cup-titel, Kuzmina haalt uit

Biatlete Anastasia Kuzmina is haar afscheidsweek in de World Cup ijzersterk begonnen. De Slowaakse stopt er na dit seizoen in elk geval individueel mee en won op de Holmenkollen in Oslo met overmacht de sprint tijdens de World Cup-finale.

Kuzmina startte vroeg en schoot liggend één keer mis. Daar bleef het bij en dankzij haar bijzonder sterke langlaufen wist niemand haar tijd eigenlijk nog te bedreigen. Landgenote Paulina Fialkova kwam nog iets vroeger in actie en stond op 25 seconden lange tijd op de tweede plek, maar die werd nog wél bedreigd.

Celia Aymonier, net als Fialkova foutloos, kwam vijf seconden tekort, Denise Herrmann greep met twee missers negen seconden naast Fialkova's tijd. Franziska Preuss kreeg het voor elkaar: de Duitse bleef foutloos, kende een sterke slotronde en pakte op 21 seconden van Kuzmina de tweede plek, waardoor Fialkova als derde eindigde.

De wedstrijd in de wedstrijd ging tussen Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi. Het Italiaanse duo stond exact gelijk in de strijd om de World Cup, maar Vittozzi leek de druk niet aan te kunnen: met maar liefst vijf missers eindigde ze op een dramatische 68e plek, terwijl Wierer elfde werd. Zij begint zaterdag dus ook in prima positie aan de achtervolging, waar Vittozzi zich niet eens voor geplaatst heeft.