Hockeysters temmen aartsrivaal Argentinië voor eigen publiek

Dankzij een koelbloedige treffer van Frédérique Matla en een goed uitgevoerde strafcornervariant via Pien Sanders hebben de hockeydames zondagavond het fanatieke Argentijnse publiek in Buenos Aires getemd. De 1-2 zege op de aartsrivaal was over de hele wedstrijd genomen terecht, hoewel Las Leonas wel negen strafcorners forceerden.

Aartsrivaal Argentinië bespelen, in een volgepakt stadion in Buenos Aires. Het is misschien wel de grote droom van elke Nederlandse hockeyster. Een gebeurtenis die schaars is en ook niet elk jaar voorkomt. Zondagavond was het weer tijd voor de klassieker in het vrouwenhockey.

Om even aan te geven hoe groot de rivaliteit is tussen Argentinië en Nederland, bij de dames: Eva de Goede, de beste speelster van de wereld, verloor in haar hele carrière met Oranje maar zestien duels. Negen keer waren Las Leonas de boosdoener.

Orkaan van geluid
De Oranje Dames begonnen prima aan het treffen met de Argentijnen, die zeker niet hun tactiek van overrompelen en hoge druk konden toepassen. Sterker nog, het waren de Nederlandse hockeysters die het eerste kwart beter waren. Tegen de verhouding in scoorden de Argentijnen door een rebound van de strafcorner, via de teruggekeerde routinier Silvina d’Elia, echter de 1-0. Die treffer leidde tot een orkaan van geluid in het volgepakte stadion in Buenos Aires waar reikhalzend was uitgekeken naar de strijd met de regerend wereldkampioen.

Waarom Nederland al jarenlang oppermachtig is, onderstreepte vervolgens Frédérique Matla. Die kreeg de bal op een presenteerblaadje van Lucina von der Heijden en toonde vervolgens haar klasse door ijzig kalm keepster Belen Succi te passeren: 1-1. Het was diezelfde Matla die ook aan de basis stond van de 1-2. Zij pushte de bal bij de strafcorner naar Pien Sanders, die haar eerste interlanddoelpunt maakte in 46 wedstrijden. Die treffer viel al aan het begin van het derde kwart, waardoor Argentinië nog tijd genoeg had om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Dat deed de ploeg van de teruggekeerde coach Carlos Retegui met hart en ziel.

Op de kruising
Het thuisland haalde liefst negen corners, maar scoorde alleen uit de eerste. Met een strafcornervariant van de Argentijnse Florencia Habif was Argentinië vervolgens nog een keer echt dichtbij een goal, maar haar inzet spatte hard uiteen op de kruising. Het publiek begon zich vanaf het derde kwart meer en meer te roeren. Eigenlijk zoals bij de mannenwedstrijd, toen de Argentijnen met 1-2 achterstonden en die achterstand ombogen in een 4-3 overwinning tegen de Oranje Heren. Bij elk opstootje – zoals de gele kaart van Laura Nunnink en een Argentijnse strafcorner, veerde het publiek op en volgde er een hels kabaal.

Geen krimp
Maar waar de Oranje-mannen capituleerden, bleven de vrouwen knap overeind. Hoe donkerder de wolken werden in de Argentijnse avond, hoe rustiger het publiek zich gedroeg. Matla dribbelde zich nog knap naar een Nederlandse strafcorner, die door Caia van Maasakker werd verzilverd, maar na een videoreferral toch werd afgekeurd. Een backhand van Maria Granatto tikte keepster Veenendaal met haar stick knap uit de hoek. Met nog minder twee minuten te gaan, kreeg Argentinië nog een laatste strafcorner, maar ook die werd door Veenendaal met haar klomp onschadelijk gemaakt. Een hectische laatste twee minuten volgden, maar de Nederlandse ploeg gaf geen krimp en temde zo de Argentijnse ploeg met hun duizenden fans.