Eerste marathon op natuurijs vanavond in Haaksbergen

Schaatsbond KNSB is positief gestemd over de kansen op een marathon op natuurijs.

De grootste kandidaten lijken dit jaar Haaksbergen en Noordlaren. Mogelijk wordt de vereiste dikte van drie centimeter, op het dunste punt, daar maandag al gehaald. Outsider in de traditionele strijd om de eerste marathon is Nieuw-Buinen. Veenoord Nieuw-Amsterdam en Arnhem lijken kansloos.

De KNSB zal maandag in ieder geval gaan inspecteren bij de verenigingen in Haaksbergen en Noordlaren, mogelijk komt daar ook Nieuw-Buinen nog bij.  Normaliter wordt dat opnemen gedaan door competitieleider marathon Willem Hut, maar hij verblijft momenteel bij de Weissensee, daar wordt later deze week het Open Nederlands kampioenschap verreden. Daarom zal zijn rol in Nederland worden overgenomen door Arjan Smit.

Als Smit constateert dat het ijs op een of meer banen goed genoeg is kan het snel gaan. De marathon kan dan eventueel dezelfde dag nog verreden worden.

Update 21 januari 11:30 uur:

De KNSB heeft bekendgemaakt dat de eerste marathon op natuurijs vanavond verreden zal worden in Haaksbergen. Haaksbergen wint de traditionele strijd daarmee voor het tweede jaar op rij. De dames zullen vanavond starten om 19 uur, de heren een uur later om 20 uur.