Financial Times roept filantroop Soros uit tot Persoon van 2018

De Britse krant The Financial Times heeft de Hongaarse miljardair en filantroop George Soros uitgeroepen tot 'Persoon van het Jaar'. Soros wordt door de krant omschreven als 'een beschermer van de liberale democratie'.

De redactie van de The Financial Times eerde de 88-jarige Hongaarse-Amerikaanse investeerder voor zijn levenslange steun aan internationale liberale doelen en zijn dagelijkse strijd tegen 'de krachten van het nationalisme en populisme' die probeerden hem te demoniseren en de 'liberale democratische orde' te vernietigen.

Stevige woorden van de redactie, die nog even verder gaat. "Hij draagt de ideeën van liberale democratie en de open samenleving uit", schrijft Roula Khalaf in het profiel van Soros dat woensdag is gepubliceerd. "Dit zijn de ideeën die de Koude Oorlog overwonnen. Vandaag worden ze van alle kanten belegerd, van het Rusland van Vladimir Poetin tot het Amerika van Donald Trump."

"Al meer dan drie decennia heeft Soros filantropie gebruikt om te strijden tegen autoritarisme, racisme en intolerantie. Door zijn lange inzet voor openheid, mediavrijheid en mensenrechten heeft hij de toorn van autoritaire regimes en, in toenemende mate, de nationale populisten aangetrokken die terrein blijven winnen, met name in Europa", vervolgde de dagelijks verschijnende Britse internationale zakenkrant.

"Ik ben afgeschilderd als de duivel. Het feit dat extremisten worden gemotiveerd door valse samenzweringstheorieën over mij om te doden, doet me enorm pijn", vertelde Soros aan The Financial Times.