'Moslims moeten wegens veiligheid vrij nemen tijdens ramadan'

Volgens de Deense minister van Immigratie en Integratie, Inger Stojberg, moeten moslims tijdens de ramadan voor zover mogelijk vakantiedagen opnemen. Dat moet er volgens Stojberg toe leiden dat de heilige maand minder negatieve gevolgen heeft voor de rest van de Deense samenleving.

In een in BT gepubliceerde column vraagt Stojberg zich af of 'een religieus gebod om een 1400 jaar oude zuil van de islam na te leven' in de huidige samenleving en arbeidsmarkt in Denemarken wel te verenigen zijn.

Zo vreest de minister onder meer dat het vasten negatief werkt op niet alleen de productiviteit, maar ook op de veiligheid. Buschauffeurs worden als voorbeeld genoemd, zeker als ze meer dan tien uur niet gedronken of gegeten hebben: "Dat kan voor iedereen gevaarlijk zijn."

Stojberg is sinds 2015 verantwoordelijk voor de vrij strenge Deense migratiepolitiek en is lid van premier Lars Lokke Rasmussen's centrumrechtse en liberale Venstre-partij. In Denemarken mag de politie sinds 2016 waardevolle zaken als juwelen en geld van migranten afnemen, om zo bij te dragen aan de kosten van hun verblijf in het land.