Transgender gewichthefster pakt WK-zilver

Gewichthefster Laurel Hubbard heeft op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Anaheim het zilver gepakt bij de superzwaargewichten, de klasse boven 90 kilogram. De 39-jarige Nieuw-Zeelandse hoefde alleen de Amerikaanse topfavoriete Sarah Robles voor zich te dulden en dat is bijzonder: Hubbard is namelijk geboren als man.

Bij afwezigheid van Meng Suping uit China en Kim Kuk-hyang uit Noord-Korea - de nummers één en twee van de Spelen vorig jaar - was Robles, in Rio goed voor brons, de grote topfavoriete. Bij het trekken maakte ze dat met 126kg gelijk al waar, hoewel Hubbard met 124kg dicht in de buurt bleef. De Nieuw-Zeelandse deed zelfs nog een poging op 127kg, maar haalde dat niet.

Het stoten was een iets minder punt van Hubbard, die drie geldige pogingen liet noteren en uitkwam op 151kg. Daarmee leverde ze in op Robles, die met 158kg het grootste gewicht van allemaal omhoog stootte. Het leverde haar een totaal van 284kg en het goud op, voor het zilver met 275kg van Hubbard. Shaimaa Haridy uit Egypte pakte het brons met een totaal van 268kg (115 + 153).

Het stoten bij de vrouwen, met Hubbard's eerste poging vanaf ongeveer 20:00 (Bron: YouTube)