Kritiek SGP op subsidie 'radicale' clip

Icoon MuziekDe Tweede kamerfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is het niet eens dat er subsidie is gegeven voor de controversiële videoclip 'Het land van', van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin. Volgens SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies had de clip nooit gesubsidieerd mogen worden. Hij heeft Kamervragen gesteld over de subsidiëring.

In de clip is te zien hoe de 26-jarige Edin langzaam maar zeker radicaler wordt en uiteindelijk in een oranje pak in Guatanamo Bay belandt. Tussen de coupletten door zijn citaten van onder andere Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh en Pim Fortuyn te horen. In het nummer geeft de rapper een opsomming van redenen die kunnen leiden tot extremistisch gedachtegoed. Hij figureert te midden van onder meer politie-invallen, een moslim met een bomriem en een moeder en kind die leven van pakketten van de Voedselbank.

De clip is mede gefinancierd door het TAX-videoclipfonds van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Economische Zaken. Van der Vlies vindt dat de overheid ''niet moet meebetalen aan videoclips waarin begrip wordt gekweekt voor radicalisering. Als het kabinet over samen, samen, samen spreekt zou het een clip die onvrede aanricht, niet moet subsidiëren.''

'Artistiek hoogwaardig'
Volgens een woordvoeder van het TAX-videoclipfonds gaat het om een ''artistiek hoogwaardige videoclip''. Rapper Edin zegt dat hij met het nummer wil laten zien wat er leeft in de maatschappij. ''Dit is hoe ik er over denk. Mensen leven in hun huiskamer en nemen voor lief wat ze via de televisie voorgeschoteld krijgen. Dat hebben we proberen te visualiseren. Ik vind dat mensen zelf onderzoek moeten doen.''

In het nummer schetst Edin van Nederland het beeld een land te zijn waarin ze je niet aannemen vanwege je naam, van vooroordelen, van zoveel wetten, van camera's die je constant volgen, van politici die geld uit je zak proberen te halen, van vol=vol voor armoedige mensen, van commercie, van het hoogste percentage moslimhaters, het land dat is opgebouwd door 'onze vaders' maar ons ziet als gevaar, van het leugenachtige journaal, van hypocrieten, van parasieten..... enzovoorts.

De clip werd afgelopen week vertoond op BNN. De zenders TMF en MTV hadden grote twijfel over de clip. Zij vonden de beelden aanvankelijk te schokkend voor uitzending, maar gingen woensdag toch over tot vertoning. Edin: ''Blote vrouwen om een uur 's middags, dat moet allemaal maar kunnen. Als het op de harde realiteit aankomt, gaat het ineens te ver.'' De rapper uit Alphen aan den Rijn heeft nu het plan opgevat een speelfilm te maken.



Met dank aan FOKwa voor de submit.