Schutter München was jaar bezig met aanval

De achttienjarige psychisch gestoorde Iraans-Duitse scholier die vrijdag in een winkelcentrum in München op vooral jonge mensen schoot, was al een jaar bezig met het idee zo'n aanslag te plegen. Openbaar aanklager Thomas Steinkraus-Koch zei dit zondag. De schutter die volgens Duitse media Ali David Sonboly heette, schoot willekeurig op mensen en had zijn slachtoffers niet speciaal uitgezocht, aldus Steinkraus-Koch. Er is geen politieke achtergrond bij de schietpartij.

Sonboly doodde negen mensen van wie er acht in de leeftijd van 14 tot 21 jaar waren. Zeven slachtoffers waren van buitenlandse komaf, wat Duitse media "slachtoffers met een migratieachtergrond" hebben genoemd. Sonboly verwondde volgens meldingen van de Süddeutsche Zeitung ook zestien mensen van wie er drie in levensgevaar verkeren. Door de paniek in de Beierse hoofdstad als gevolg van de moordpartij raakten ook elders mensen gewond. Sonboly schoot zichzelf uiteindelijk dood.

Hij was een kind van Iraanse ouders en werd behandeld voor psychiatrische problemen. Hij werd geïnspireerd door onder anderen Tim Kretschmer, een zeventienjarige scholier die in 2009 in het Zuid-Duitse Winnenden een bloedbad op een school aanrichtte. De chef van de recherche in Beieren, Robert Heimberger, zei zondag dat de dader over zijn daden heeft geschreven in een soort 'manifest'. Sonboly speelde intensief videospellen die geweld verheerlijken, zoals Counterstrike.

Sonboly kwam aan zijn wapen via het 'schaduwinternet' Darknet. Het zou volgens bronnen van de Süddeutsche Zeitung gaan om een pistool van het merk Glock dat ooit onklaar is gemaakt voor gebruik in een theater. Het is echter daarna weer hersteld als echt vuurwapen en doorverkocht.

Schutter München was jaar bezig met aanval
Schutter München was jaar bezig met aanval (Foto: ANP)