EK: Uitslag Tsjechië - Turkije

Turkije leek dood en begraven na twee duels, maar door de 2-0 zege op Tsjechië heeft de ploeg weer kans op de achtste finale.

De kritiek op bondscoach Fatih Terim en aanvoerder Arda Turan was enorm na twee teleurstellende nederlagen. Turan werd tijdens de wedstrijd tegen Spanje nog compleet uitgefloten door het Turkse publiek, maar in de wedstrijd tegen Tsjechië kwam er een heel ander Turkije voor de dag.

Terim koos in dit duel voor Burak Yilmaz in de spits en dat bleek een uitstekende zet. De aanvaller, die tegenwoordig zijn geld in China verdient, stond na tien minuten aan het eind van een lage voorzet van Emre Mor en schoot de bal bij de eerste paal hard langs Petr Cech.

Tsjechië moest nu vol aan de bak, want alleen bij een zege was de ploeg zeker van de achtste finale. Kansen waren er zeker, maar onder meer voormalig PEC Zwolle-aanvaller Tomas Necid kreeg de bal er niet in. Rechtsback Pavel Kadarábek had nog voor rust twee medespelers voor het uitkiezen, maar hij ging te zelfzuchtig voor een schot.

Na rust ging het spel op en neer en was het vooral voor de neutrale toeschouwer eindelijk eens genieten op dit EK. Ozan Tufan, die na het verlies tegen Kroatië veel kritiek over zich heen kreeg, zette Turkije na 65 minuten op een 2-0 voorsprong.

Na een vrije trap vanaf de zijkant bleef de bal in de zestien liggen, waarna Mehmet Topal de bal keurig neerlegde voor Tufan. De middenvelder dacht niet na en haald keihard uit in de korte kruising. Ondanks een hachelijke slotfase sleepte Turkije de voorsprong over de streep, waardoor de ploeg als nummer drie nog goede kans maakt op de achtste finale.