Sneeuw legt noordoosten van VS lam

In afwachting van een zware sneeuwstorm liggen de straten in steden in het noordoosten van de Verenigde Staten er dinsdagochtend verlaten bij. In het dichtbevolkte gebied met 35 miljoen inwoners wordt tot negentig centimeter sneeuw verwacht.

Sneeuw en wind geselden Manhattan. In Boston begon het lichtjes te sneeuwen, maar volgens de weersverwachting zal de sneeuwval snel toenemen.

Met het oog op de verwachte verkeerschaos zijn meer dan 7700 vluchten van en naar het noordoosten geannuleerd. Scholen, bedrijven en overheidskantoren zijn gesloten. Levensmiddelen vlogen de winkels uit en theaters doofden de lichten.

Gouverneurs en burgemeesters hebben noodmaatregelen afgekondigd en verkeerswegen afgesloten, om te voorkomen dat reizigers ingesneeuwd raken en om ruim baan te bieden aan sneeuwploegen en hulpdiensten.

"Dit wordt waarschijnlijk een van de grootste sneeuwjachten uit de geschiedenis van New York City", zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. In de stad die nooit slaapt zijn metro's en bussen stilgelegd. In Massachusetts zijn veerdiensten naar Martha's Vineyard en Nantucket gereduceerd of opgeschort. Treinen rijden ook niet meer.

In New York City en op Long Island is een reisverbod ingesteld. Wie het overtreedt kan driehonderd dollar boete krijgen. Ook in Massachusetts, Connecticut en Rhode Island zijn reisbeperkingen ingesteld.