Bedrijven krijgen vaker krediet

Bedrijven slagen er vaker in om geld te lenen. Dat schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag aan de Tweede Kamer. "Het is een positief signaal dat meer bedrijven aangeven krediet aan te kunnen trekken", aldus de bewindsman.

De trend blijkt uit een halfjaarlijkse peiling onder 1400 bedrijven. Daarin zegt 72 procent dat zij hun aanvraag voor een lening geheel of deels zagen gehonoreerd. Een half jaar geleden lag dat percentage nog op 62 procent. Wel lijkt de behoefte aan krediet het afgelopen half jaar bij bedrijven afgenomen.

In het midden- en grootbedrijf is respectievelijk 64 procent en 65 procent van de aangevraagde financiering volledig toegekend, aldus minister Kamp in de brief. In het kleinbedrijf steeg dit percentage van 44 naar 49 procent.

In de meeste gevallen (60 procent) wordt geen lening gegeven omdat het risico voor de kredietverstrekker te hoog wordt geacht. Uit de enquête blijkt ook dat het gebrek aan voldoende onderpand en een te lage solvabiliteit vaker reden is om geen lening te geven.

Banken zijn door de crisis terughoudend met het geven van kredieten. Vooral het mkb heeft hier last van. Het kabinet heeft maatregelen genomen om de kredietverlening te stimuleren, zoals garanties en kleine leningen aan mkb'ers.