Man. Utd. makkelijk langs Newcastle, Southampton wint bij Crystal Palace

Manchester United heeft op Boxing Day de goede reeks van de afgelopen weken een goed vervolg gegeven. Op Old Trafford werd Newcastle United met 3-1 verslagen.

Gevlucht van hun familie en het tweede kerstdiner zagen de 76.000 toeschouwers in Manchester een minder Nederlands tintje dan mogelijk was geweest. Daley Blind, Siem de Jong en Tim Krul waren er om verschillende redenen niet bij. Van de Nederlandse enclave in Engeland stonden alleen Robin van Persie, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis.

In een levendig begin nam de thuisploeg het initiatief. Door de aanvallende 3-5-2-formatie liet het echter veel ruimte achter de eigen verdediging. In de omschakeling probeerde Newcastle daarvan te profiteren, onder meer via een schot van Janmaat richting de bovenhoek, waar David De Gea op tijd naartoe zweefde. Niet veel later waren de bezoekers opnieuw dichtbij een voorsprong. Gouffran werd onderuit gelopen in het strafschopgebied door Mata, maar kreeg tot verbazing van velen geen penalty.

Precies met die counterformule kreeg niet Manchester, maar Newcastle het deksel op de neus. Het superkwartet Robin van Persie, Juan Mata, Radamel Falcao en Wayne Rooney was verantwoordelijk voor de 1-0, waarbij Rooney op aangeven van Falcao van dichtbij de bal binnen liep. Van Persie maakte even daarvoor goed ruimte voor de Colombiaan.

Datzelfde deed hij bij de 2-0, eveneens van Rooney. Door naar rechts uit te wijken, trok hij een verdediger met zich mee en kwam de Engelsman in het centrum helemaal vrij. Mata profiteerde van de ruimte met een slimme steekbal, waarna Rooney eenvoudig voor zijn tweede treffer tekende.

Vlak na rust was het Van Persie zelf die het doel trof. Op aangeven van de uitblinkende Rooney kopte de Nederlander zijn achtste doelpunt van het seizoen raak: 3-0. Met het oog op het zware programma van de komende weken lieten beide teams de touwtjes na de beslissende derde treffer duidelijk vieren. Het zorgde voor een saaie slotfase waarin invaller Cissé nog wel vanaf elf meter een eretreffer op het scorebord zette.

Door de zege verstevigt de ploeg van coach Louis van Gaal de derde plaats in de Premier League. Met 35 punten uit achttien wedstrijden heeft United nog alle kans op de landstitel. Al moet het superieure Chelsea in de tweede seizoenshelft wel steken gaan laten vallen. Newcastle blijft steken in de middenmoot.


Southampton heeft een knappe 1-3 zege bij Crystal Palace geboekt. De gebroeders Ronald en Erwin Koeman beleefden zo een mooie eerste Boxing Day.

Voor Ronald Koeman en zijn broer Erwin was het de eerste Boxing Day die zij meemaakten als trainers van Southampton. In aanloop naar het duel met Crystal Palace liet de hoofdcoach al weten dat hij enorm uitkeek naar de feestdagen vol voetbal. Zijn ploeg gaf hem daar vrijdagmiddag ook alle reden toe, want Southampton zette een sterke wedstrijd neer op Selhurst Park.

The Saints startten met Graziano Pellè en Toby Alderweireld in de basis. Dusan Tadic kampt nog altijd met een blessure, waardoor James Ward-Prowse zijn vervanger was op de rechtervleugel. Het 20-jarige talent toonde direct zijn waarde met een assist op de 0-1. Aanvaller Sadio Mané legde een bal terug en koos direct de diepte, waarna hij uitstekend bediend werd door Ward-Prowse. Mané ging vervolgens langs doelman Speroni en schoot zo de eerste treffer binnen.

Palace kon niet veel terug doen voor rust, al was de ploeg wel dicht bij de gelijkmaker. Fraizer Campbell schoot na een mooie aanname op de lat, al werd hij teruggevlagd wegens buitenspel. Uit de herhaling bleek echter dat de grensrechter hier fout zat.

Na de pauze kwam de ploeg van Koeman op 0-2. Mané had een mooie actie in huis, waarna hij voor gaf op Pellè. De Italiaan maaide over de bal heen, maar Ryan Bertrand deed dat niet. Zijn kiezelharde inzet was te machtig voor Speroni, zodat Southampton de voorsprong verdubbelde. Alderweireld deed daar voor het uur nog een schepje bovenop, door een hoekschop van Ward-Prowse binnen te koppen.

In de slotfase deed Crystal Palace nog wel wat terug, maar het mocht niet meer dan een eretreffer zijn. Scott Dann torende boven alles en iedereen uit om een uitstekende voorzet van Mile Jedinak in te knikken. De gebroeders Koeman sluiten hun eerste Boxing Day zo af met een keurige zege op The Eagles.


Overige uitslagen Boxing Day 16.00 uur

Burnley FC 0-1 Liverpool
Everton FC 0-1 Stoke City
Leicester City 1-2 Tottenham Hotspur
Sunderland 1-3 Hull City
Swansea City 1-0 Aston Villa
West Bromwich Albion 1-3 Manchester City