'Beloon huishoudens voor inleveren oude koelkast'

Huishoudens die hun oude koelkast of boekenkast inleveren bij de gemeentelijke milieuwerf zouden daarvoor moeten worden betaald. Dat moet de recycling bevorderen, staat in een tienpuntenplan dat Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) woensdagmiddag indient bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dik-Faber wijst erop dat in steeds meer gemeenten mensen al een lager tarief betalen voor de afvalstoffenheffing als ze hun afval beter scheiden. "Dergelijke financiële prikkels helpen en moeten verder worden uitgebouwd", stelt het Kamerlid. "Beloon burgers bijvoorbeeld als ze grof huishoudelijk afval inleveren bij het gemeentelijke milieuplein met kortingsbonnen of door ze te betalen voor de grondstoffen (hout, kunststof, metaal, elektrische apparaten, etc.) die ze inleveren." Die grondstoffen zijn na recycling namelijk opnieuw geld waard.

Gemeenten moeten bovendien beter worden ondersteund door het rijk, omdat nog veel kan worden verbeterd bij het inzamelen van afval. Daarnaast vindt Dik-Faber dat gemeenten die hun doelen niet halen moeten worden gestraft en gemeenten die het juist goed doen een beloning moeten krijgen.

In het tienpuntenplan pleit Dik-Faber er verder onder meer voor het verbranden van afval duurder te maken. "Verbranden is goedkoop doordat er te veel verbrandingsinstallaties zijn. Dit remt recycling." Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zou een plan moeten maken om de huidige overcapaciteit af te bouwen zodat verbranden duurder wordt.

Ook moeten bedrijven worden gestimuleerd om duurzaam te produceren en moet de kwaliteit van gerecyclede grondstoffen omhoog. Het statiegeld moet niet worden afgeschaft, maar juist worden uitgebreid. Mansveld moet er ten slotte over nadenken hoe een zogeheten circulaire economie zonder onnodig afval eruitziet en wat er voor nodig is om dit te bereiken. "Er worden stappen in de goede richting gezet, maar een analyse wat er nodig is om het einddoel te bereiken ontbreekt", aldus Dik-Faber.