Turkse aanval PKK hindert strijd tegen IS

Turkije heeft begin deze week in het uiterste zuidoosten van het land luchtaanvallen op posities van de Koerdische beweging PKK uitgevoerd. De aanvallen werden dinsdag bekendgemaakt en bemoeilijken de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in de regio. Het zijn de eerste grote aanvallen op de PKK sinds die extremistische groep in maart 2013 een bestand afkondigde in het kader van een moeizaam in gang gezet vredesproces. Dat proces wankelt nu.

Volgens Turkse media deed het leger de aanvallen, omdat PKK-strijders betrokken waren geweest 'bij gewelddaden, moorden en aanslagen' in het kader van de recente gewelddadige protesten in Turkije tegen het terughoudende regeringsbeleid ten aanzien van IS. Bij de protestgolf in vooral Oost-Turkije vielen meer dan 30 doden. Turkse Koerden zijn boos, omdat de regering in Ankara Koerdische strijders in de Syrische grensstad Kobani niet te hulp schiet.

Assad
Koerden in Syrië en Irak zijn in gevecht met IS over een breed front; van gebieden in het noordwesten van Syrië tot aan de bergen ten noordoosten van Bagdad waar de Koerdische regio van Irak ligt. Het bekendste front is nu de Koerdische enclave Kobani aan de Turks-Syrische grens. De Koerdische verdedigers krijgen geen versterking over land, omdat dat over Turks grondgebied moet en Ankara dat niet toestaat. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft dinsdag nog een keer beklemtoond dat zijn land er niet over piekert 'avonturen in Syrië' te beginnen, als er niet eerst een internationale strategie komt die ook de val van de Syrische president Assad inhoudt.

Washington bestookt IS ondertussen vanuit lucht en dringt er bij Ankara op aan in actie tegen IS te komen. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten zijn er maandag en dinsdag meer dan 20 luchtaanvallen op en rond Kobani geweest om de IS-strijders te stoppen. Het zijn daar de zwaarste tot dusverre. Maar het effect van die aanvallen is volgens een woordvoerder van het Witte Huis beperkt. Dat is omdat er geen grondtroepen zijn om na de luchtaanval actie te ondernemen.

Timmermans
In de buurt van Washington overleggen militaire leiders van de coalitie tegen IS wat hun te doen staat. Voor Nederland is daar generaal Tom Middendorp bij. Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim 25 vluchten boven Irak een 'onbekend aantal' IS-terroristen gedood. Irak heeft om militaire hulp gevraagd, Syrië niet. Nederland schiet ook de Koerdische verdedigers van Kobani niet te hulp. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt 'het risico van het weglekken van wapens naar de PKK' te groot. De PKK staat op de Europese terrorismelijst.