App moet Nederlander wijzen op overstromingsgevaar

Een speciale app voor smartphones moet Nederlanders bewuster maken van het risico op overstromingen. De applicatie, die zondag werd gepresenteerd door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), laat per postcode zien wat er gebeurt als dijken doorbreken. Ook geeft de app advies over wat in zo'n geval te doen.

Zestig procent van Nederland kan overstromen, licht het ministerie van Schultz in een verklaring toe. De app Overstroom Ik? en de daarbij behorende website overstroomik.nl vertelt de gebruiker of hun woning gevaar loopt en hoe hoog het water kan komen te staan. Ook vertelt de app of je in de buurt een veilige plek moet opzoeken of beter kunt vluchten.

Het was al langer mogelijk om van een postcode op te vragen hoe hoog het water komt te staan als de dijken doorbreken. De nieuwe app past in een campagne van overheden, overheidsinstanties en waterbedrijven om Nederlanders bewuster te maken van het water 'als vriend en als vijand'.

"Een gegeven is dat we de natuur niet kunnen beheersen. Het kan een keer misgaan", aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Dat kan over honderd jaar zijn of morgen. De gevolgen van een grote overstroming zijn ingrijpend."

De applicatie was zondag aan het begin van de avond alleen te downloaden voor Android-telefoons. In de App Store van Apple was Overstroom Ik? nog niet te vinden.