Kamminga en Swings verpletteren wereldrecords marathon

Mannon Kamminga heeft in Berlijn op inlineskates het wereldrecord op de marathon aan puin gereden. De Nederlandse, in de winter bekend als schaatster, kwam na 1:07.44 uur solo over de finish. Daarmee was ze veel sneller dan haar record van vorig jaar, toen ze zegevierde in 1:09.58 uur.

Bij de mannen ging de winst naar Bart Swings en ook de Belg deed dat in een wereldrecord. Hij maakte al na drie kilometer deel uit van een kopgroep en ging er vijftien kilometer voor het einde vandoor. Hij kwam na 58:10 minuten over de finish, zeven seconden sneller dan het uit 2003 stammende record van Roger Schneider. Dat werd vanwege het parcours echter niet officieel erkend als wereldrecord.

Dat geldt wel voor de tijd waarin Swings vorig jaar won: 59:28 minuten en dus was hij zaterdag zelfs meer dan een minuut sneller dan het officiële record. De Zwitser Severin Widmer werd tweede in Berlijn, de Nederlandse marathonschaatser Gary Hekman won de sprint van het peloton om de derde plek.