Jihadganger Huizen had tekst over zelfmoordaanslag

In het huis van de 33-jarige vermeende jihadganger uit Huizen zijn spullen gevonden die bevestigen dat de man de gewapende strijd van de Islamitische Staat (IS) wilde steunen. Bij hem zijn onder meer omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen, meldt justitie woensdag.

De man werd eind vorige maand opgepakt, maar vorige week vrijgelaten omdat de rechter-commissaris vond dat er te weinig bewijs was. Een 31-jarige plaatsgenoot die op dezelfde dag ook was aangehouden voor het voorbereiden van het ondersteunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie IS was al eerder vrijgelaten. Het OM is tegen tegen beide vrijlatingen in beroep gegaan.

De echtgenotes van de twee werden ook aangehouden. Zij werden tegelijk met de 31-jarige man vrijgelaten. Justitie heeft tegen die beslissing geen beroep ingesteld, maar ze blijven wel verdachten.

De vier werden op 29 augustus aangehouden op basis van informatie van inlichtingendienst AIVD. Hun kinderen werden uit huis geplaatst. De kinderrechter bepaalde vorige week echter dat de ze weer naar huis mochten.

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad neemt naar verwachting donderdag een beslissing over het voorarrest van de mannelijke verdachten.