F-16's woensdag naar Polen voor patrouille

De F-16's die Nederland eerder toezegde voor patrouilles ter bescherming van de oostelijke NAVO-landen tegen Rusland vertrekken woensdag. Het gaat om vijf toestellen, waarvan er een dient als reserve, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Vanwege de crisissituatie in Oekraïne besloot de NAVO haar tanden te laten zien en haar activiteit in de Baltische Staten te verhogen. Het kabinet meldde in april dat Nederland bereid is F-16's te leveren voor extra NAVO-patrouilles.

Drie toestellen stijgen op vanaf vliegbasis Volkel en twee vanaf Leeuwarden. Eenmaal in de lucht vliegen ze gezamenlijk naar het Poolse Balbork. De jachtvliegtuigen gaan boven Estland, Letland en Litouwen patrouilleren. Boven Polen doen ze oefeningen met de Poolse luchtmacht. Ook maken ze deel uit van de zogenoemde quickreactionforce, een eenheid die snel moet kunnen reageren als dat nodig wordt geacht.

De toestellen zijn naar verwachting tot eind december actief. De eerste ploeg piloten en onderhoudspersoneel wordt over vijf of zes weken afgelost. De vervangers worden dan ingevlogen.

De Nederlandse marine is al actief in de Oostzee met een mijnenveger. Ook leveren Nederlandse tankvliegtuigen ondersteuning met het in de lucht bijtanken van radarvliegtuigen die patrouilleren boven Pools en Roemeens grondgebied.