Al honderden kilometers file op Europese snelwegen

Vakantiegangers zorgen zaterdag zoals verwacht voor kilometerslange files op de Europese snelwegen. In Frankrijk stond het rond 10.30 uur over 550 kilometer vast, meldt de ANWB. Ook in Duitsland staan lange vakantiefiles. Het hoogtepunt van de drukte op deze zwarte zaterdag wordt rond 13.00 uur verwacht.

In Frankrijk is het het drukst op de A7 tussen Lyon en Marseille, maar ook de A10 richting Bordeaux is erg druk. Opvallend druk is het richting het zuiden over de A71 en de A75 richting Clermont Ferrand. Daar staat tachtig kilometer file.

In Duitsland moet het verkeer veel geduld hebben in het noorden op de A7. In Zuid-Duitsland rijdt het onder meer stapvoets op de A3 van Frankfurt richting Neurenberg en op de A8 tussen München en Salzburg.

Oponthoud is er zoals verwacht ook in Zwitserland bij de Gotthardtunnel. In beide richtingen was de wachttijd rond 10.30 uur ruim een uur. Ook bij de Karawankentunnel in Oostenrijk moeten vakantiegangers ruim een uur wachten.

In Italië is het vooral druk op de A1/A14 tussen Milaan en Ancona richting de Adriatische kust. Bij Bologna kwamen vakantiegangers in veertig kilometer file terecht.