Zandpad-kritiek burgemeester kon door de beugel

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) is niet de fout in gegaan met kritische uitspraken over misstanden aan het Zandpad. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag geoordeeld. Twee exploitanten van boten uit de voormalige prostitutiezone aan het Zandpad hadden de burgemeester voor de rechter gesleept omdat hij hen in een kranteninterview ten onrechte in verband zou hebben gebracht met mensenhandel.

De prostitutiezone aan het Zandpad moest vorig jaar sluiten vanwege aanwijzingen van mensenhandel. Ook de twee exploitanten verloren hun vergunning. De uitbaters eisten in een kort geding een rectificatie. Ook wilden ze dat de rechter Van Zanen zou verbieden hen in verband te brengen met mensenhandel zolang de burgemeester daar geen harde bewijzen voor zou hebben, op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro.

Van Zanen zei onder meer dat het volgens hem volstrekt terecht is dat de vergunningen van de exploitanten zijn ingetrokken. Hij doelde daarmee overigens op misstanden bij alle seksinrichtingen op het Zandpad. "Wat daar gebeurde, tart elke beschrijving", zei Van Zanen in het artikel in het AD.

De rechter ziet geen reden voor een rectificatie. De bootexploitanten zijn volgens de rechter in het bewuste interview niet bij naam genoemd. Ook is de beschuldiging van mensenhandel niet gevallen in het interview. Daarvoor zijn overigens meerdere mensen die betrokken waren bij het Zandpad veroordeeld.