Plasterk: reorganisatie AIVD niet teruggedraaid

Ondanks extra geld wordt de reeds in gang gezette reorganisatie bij de geheime dienst AIVD niet teruggedraaid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de AIVD.

Plasterk maakte maandag bekend dat de AIVD er vanaf volgend jaar 25 miljoen euro bij krijgt. Hiermee werd een eerdere bezuiniging van 34 miljoen verzacht. Maar die is daarmee niet van tafel. Een groot deel daarvan is al gerealiseerd, onder meer door efficiënter te gaan werken. "De reorganisatie is net afgerond", zei Plasterk.

Het is 'onverstandig' om het extra geld te gebruiken om deze efficiencyslag terug te draaien. Het geld kan beter worden ingezet voor de bestrijding van het jihadisme, aldus de bewindsman. Door de reeds ingezette bezuiniging verdwijnen ongeveer tweehonderd voltijdbanen. Verder wil Plasterk nog steeds dat de AIVD onder een dak komt samen met de geheime dienst MIVD, wat nog eens een besparing oplevert.

Dat de reorganisatie doorgaat, was tegen het zere been van Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij noemde het 'buitengewoon onverstandig' dat de AIVD nu een 'poosje gaat zitten navelstaren' door te kijken of efficiënter kan worden gewerkt, terwijl alle aandacht moet zijn gericht op het bestrijden van het jihadisme. "We moeten stoppen met de interne reorganisatie."

Plasterk is dat dus niet van plan. Hij benadrukte verder dat nooit is bezuinigd op de bestrijding van het jihadisme.

Dat de dienst er miljoenen bij krijgt, kon verder op brede steun rekenen in de Tweede Kamer. Al kreeg Plasterk wel het verwijt van het voeren van 'jojobeleid'. Gerard schouw (D66) wees er fijntjes op dat aanvankelijk zelfs zeventig miljoen zou worden bezuinigd, maar dat dat nu kennelijk opeens onverantwoord is.

Ook eiste hij een nadere onderbouwing van de 25 miljoen. Daar vroegen ook andere partijen naar. "Waar gaat dit geld naartoe?", vroeg Ronald van Raak (SP). Plasterk zei dat hij bereid is om de Kamer daarover vertrouwelijk te informeren, aangezien de begroting van de AIVD niet openbaar is. "Ik vind dit op dit moment een verantwoorde inzet om te doen wat moet gebeuren", zei hij.