Daling geweldsincidenten in amateurvoetbal

Het aantal overtredingen in het amateurvoetbal waarbij sprake was van buitensporig fysiek en mondeling geweld is vorig seizoen tien procent gedaald vergeleken met seizoen 2012-2013. Het aantal incidenten daalde van 414 naar 370, meldt de KNVB dinsdag. Het aantal ontzettingen uit het lidmaatschap van de KNVB daalde met bijna veertig procent naar 29.

De KNVB introduceerde in de B-categorie de tijdstraf van tien minuten ter vervanging van de eerste gele kaart. Afgelopen seizoen stonden bijna 40.700 senioren in de B-categorie door een tijdstraf tien minuten langs de lijn om af te koelen.

Clubs die te maken kregen met extreem geweld kunnen sinds het seizoen 2011-2012 bellen met een speciale hulplijn. Afgelopen seizoen kwamen er 138 meldingen via deze hulplijn binnen.

"Het is positief dat de hele voetbalwereld erin is geslaagd het aantal buitensporige overtredingen net als vorig jaar te verminderen. Toch is en blijft ieder exces er één te veel. Daarom zullen we samen met onder andere verenigingen, scheidsrechters, trainers en voetballers sportiviteit op de Nederlandse velden blijven stimuleren", verklaart een woordvoerder op de site van de KNVB.