Waxinelichthouderwerper weer eens opgepakt

Waxinelichthoudergooier Erwin L. is dinsdag opnieuw aangehouden. Hij werd dit keer in het Duitse Münster afgevoerd nadat hij vlak voor de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima stond te protesteren.

Het koningspaar is in Duitsland voor een werkbezoek aan de aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Doel van het bezoek is het bevorderen van de wederzijdse handelsbelangen en samenwerking. De koning en koningin hebben waarschijnlijk niets meegekregen van het protest van L.

Sinds L. in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide is hij al meerdere malen in de cel gezet. De laatste keer was in december toen hij in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden een gebiedsverbod overtrad. Hij kreeg een boete van tweehonderd euro mee.

Vorig jaar werd L. in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het gooien van de waxinelichthouder tijdens Prinsjesdag. Het voorwerp ketste af op een ruit. L. bracht na het incident bijna twee jaar in voorarrest door.