Franse premier stapt niet op na nederlaag

De Franse president François Hollande heeft maandag zijn belangrijkste ministers opgetrommeld voor crisisberaad over de afgetekende overwinning van het uiterst rechtse Front National (FN) in de verkiezingen voor het Europees Parlement. Premier Manuel Valls sprak van een Franse 'identiteitscrisis', maar zei niet op te stappen. De voorvrouw van het FN, Marine Le Pen, vindt dat de grote verkiezingsnederlaag voor de regerende Socialistische Partij (PS) van Hollande vraagt om nieuwe parlementsverkiezingen.

"Ons land kent al lange tijd een identiteitscrisis, een crisis over de plaats van Frankrijk in Europa en de plaats van Europa in ons land", zei Valls. De premier zei geen plannen te hebben zijn ontslag in te dienen. Ook is de nederlaag volgens Valls geen reden om grote beleidsveranderingen door te voeren, maar moet er wel haast gemaakt worden met bezuinigingen die de economie een oppepper geven. Zo kan de onvrede worden weggenomen van kiezers die FN stemden vanwege hun frustratie over werkloosheid en economische problemen.

Le Pen wees er op dat premier Manuel Valls zich flink heeft bemoeid met de campagne van zijn partij voor de EP-verkiezingen. Ze leest in de zware klappen die de Franse kiezer de PS toediende daarom ook een motie van wantrouwen aan Valls' adres.