Griekse stad organiseert 'illegaal' referendum

In de op een na grootste Griekse stad Thessaloniki wordt zondag een referendum gehouden over het privatiseren van het lokale waterschap. Inwoners van de stad en het omliggende gebied mogen hun stem uitbrengen. De Griekse regering beschouwt de volksstemming als illegaal.

De regering wil vasthouden aan het waterschap en heeft hierover afspraken gemaakt met de geldschieters van de 'trojka': de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Minister van binnenlandse zaken Yiannis Michelakis waarschuwde burgemeesters om geen stemlokalen op te zetten. Het gebruiken van officiële stembiljetten voor het referendum kan mensen een celstraf opleveren, aldus bronnen binnen de Griekse justitie.

Burgemeesters hebben boos op de waarschuwingen gereageerd. Zij zeggen gewoon met de volksstemming door te zullen gaan. "We hebben dit referendum al zes maanden geleden aangekondigd en organiseren het volgens plan, of zij het nou leuk vinden of niet", zei een burgemeester van een voorstad van Thessaloniki.